تغییرناپذیری ساختار عاملی و سؤال‌های آزمون سراسری ریاضی (مورد مطالعه: گروه آزمایشی ریاضی و فنی 96-1395)

  • سال انتشار: 1399
  • محل انتشار: فصلنامه مطالعات اندازه گیری و ارزشیابی آموزشی، دوره: 10، شماره: 30
  • کد COI اختصاصی: JR_JRESE-10-30_001
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 630
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مولود علی میرزایی

دانشجوی دکتری سنجش و اندازهگیری، دانشگاه تهران، تهران، ایران

علی مقدم زاده

استادیار دانشکده روانشناسی و علوم تربیتی دانشگاه تهران، تهران، ایران

اصغر مینایی

دانشیار گروه سنجش و اندازهگیری، دانشگاه علامه طباطبایی، تهران، ایران

بلال ایزانلو

استادیار گروه برنامه ریزی درسی، دانشگاه خوارزمی، تهران، ایران

کیوان صالحی

استادیار دانشکده روانشناسی و علوم تربیتی، دانشگاه تهران، تهران، ایران

چکیده

هدف از اجرای این پژوهش، بررسی تغییرناپذیری ساختار عاملی آزمون سراسری و پارامترهای سؤال (بارعاملی و آستانه) در استان‌ها بود. روش پژوهش توصیفی همبستگی است. برای بررسی هدف پژوهش از هر استان نمونه‌‌ای به حجم1000 نفر از شرکت‌کنندگان در آزمون ریاضی گروه آزمایشی ریاضی وفنی 1396 انتخاب شد. نتایج نشان داد عملکرد آزمودنی‌ها در تهران، اصفهان، خراسان رضوی، فارس، مازندران، یزد و البرز در بیشتر سؤال‌ها در مقایسه با سایر استان‌ها بهتر است. تعداد سؤال‌های تغییرپذیر در تهران و ایلام از سایر استان‌ها بیشتر است. روش بهینه‌سازی ترازبندی نشان داد 5/37% سؤال‌ها در عامل اول و16% درصد در عامل دوم برای تمامی‌استان‌ها دارای تغییرناپذیری تقریبی آستانه‌‌ها و83% سؤال‌ها در عامل اول و 71% در عامل دوم دارای تغییرناپذیری بارهای عاملی است. تعداد سؤال‌های تغییرپذیر در عامل دوم، بیشتر از عامل اول است، بنابراین برای مقایسه آزمودنی‌ها در استان‌ها بهتر است از سؤال‌های عامل اول استفاده شود. بررسی DIF در تعداد زیادی از گروه‌ها تنها با روش ترازبندی کافی نیست، اگر گروه خاصی در پژوهش موردنظر باشد لازم است روش‌های DIF دوگروهی استفاده شود.

کلیدواژه ها

تغییرناپذیری اندازه‌گیری, بهینه‌سازی ترازبندی, کارکرد افتراقی چندگروهی, آزمون ورودی دانشگاه

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.