معنا و مفهوم نقش مایه های حیوانی در دستبافته های ایل افشار کرمان
- سال انتشار: 1399
- محل انتشار: چهارمین کنفرانس علمی تحقیقات کاربردی در علوم و تکنولوژی ایران
- کد COI اختصاصی: SCAR04_033
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 851
نویسندگان
دانشجوی کارشناسی ارشد دانشگاه آزاد اسلامی واحد یزد، یزد، ایران
هییت علمی دانشکده هنر و معماری، دانشگاه یزد، یزد، ایران
چکیده
ایل افشاری کرمان با سابقه ای طولانی در زمینه بافندگی، از جمله عشایری می باشد که دارای دست بافته های متنوع و قابل توجهی هستند. جنبه هنری دست بافته ها ملهم از طبیعت و معناهای فرهنگی است که تجلی سادگی و بی پیرایگی زندگی سنتی افشارها می باشد. سوال این است که هدف بافندة عشایری افشاری از خلق نقش مایه ها به دلیل معانی که در پشت نقوش حیوانی وجود داشته بر روی دست بافته می آورده است یا به صورت ناخودآگاه نقش مایه ها را در چیدمان نقوش دست بافته می بافته اند؟ معانی نقش مایه های حیوانی برای بافنده افشاری از کدام ارزش های اعتقادی و فرهنگی برخوردار بوده است؟ و فرهنگ قومی و شرایط اقلیمی چه تأثیری بر روی نقوش حیوانی دست بافته ها داشته است؟ در این پژوهش که از نظر هدف بنیادی، و از جهت ماهیت تاریخی و توصیفی است، سعی شده است که با بررسی پیشینه تاریخی و فرهنگی این دستبافته ها، طرح ها و نقش مایه های حیوانی آنها شناسایی وجهت استفاده تولید کنندگان داخلی و صادرکنندگان معرفی گردند. این تحقیق از نوع کیفی بوده و روش پژوهش آن توصیفی است که غالب اطلاعات به صورت میدانی جمع آوری شده و سپس با بهره گیری از مطالعات کتابخانه ای تدوین گشته است. نتایج تحقیق نشان داد که دست بافته های عشایری ایل افشار کرمان دارای نقوش و طرح هایی ذهنی است که نشانه ای از عقاید، اندیشه ها و منابع الهام بخش زنان افشاری در طول تاریخ بوده اند. قدرت شکل پردازی این قوم محدود به مشاهدات اطرافشان بوده است و سینه به سینه از نسلى به نسل دیگر منتقل شده اند. نقشمایه های حیوانی در دست بافته های عشایری در واقع الهام گرفته از حیواناتی هستند که برای بافنده از ارزش و اهمیت خاصی در حفظ و تداوم زندگی برخوردار می باشند.کلیدواژه ها
ایل افشار، عشایرکرمان، دست بافته های عشایری، نقش مایه های حیوانیمقالات مرتبط جدید
- زیست مدرن و عوامل منفی تغییر ارزش های اخلاقی از دیدگاه اسلام (مبتنی بر آرای آیت الله جوادی آملی)
- تحلیل مولفه های دگرگونی نامطلوب نظام ارزشی در منظومه تفکر اسلامی
- تحلیل زبان شناختی خطبه حضرت خدیجه (س) «مطالعه موردی خطبه ازدواج خدیجه (س) با پیامبر اکرم (ص)»
- چالش های شکاف نسلی در عصر دیجیتال و راهکارهای جبرانی آن
- واکاوی ترجمه بینانشانه ای تصاویر نوشتار در صور الکواکب عبدالرحمن صوفی (مطالعه موردی صورت های فلکی انسانی)
اطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.