پرهیزگاری اخلاقی در سازمان‌های خدماتی ایران

  • سال انتشار: 1398
  • محل انتشار: فصلنامه اخلاق در علوم و فناوری، دوره: 14، شماره: 4
  • کد COI اختصاصی: JR_IJEST-14-4_006
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 357
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سید مهدی الوانی

حمیده غریبی پیامچی

آزاده رسولی پرشکوه

چکیده

زمینه: فرهنگ سازمانی اخلاقی زیرمجموعه­ ای از فرهنگ وسیع­تر سازمان است که شامل ارزش­های مشترک اخلاقی میان کارکنان یک سازمان می­باشد و از طریق سیستم­های رسمی و غیر رسمی سازمان حفظ می ­شود، درنتیجه ایجاد فرهنگ سازمانی اخلاقی و حفظ و تقویت آن امری مهم و ضروری برای سازمان­ها محسوب می ­شود. هدف این پژوهش بررسی ابعاد مدل هشت عاملی پرهیزگاری اخلاقی کاپتین در سازمان­های خدماتی دولتی و خصوصی در ایران و تناسب این مدل با داده­ های جمع­ آوری شده می­ باشد. روش: روش تحقیق توصیفی و از نوع همبستگی می­باشد. این مطالعه در نمونه ای 200 نفری از کارکنان سازمان­های خدماتی (دولتی و خصوصی) در ایران، با روش نمونه­ گیری در دسترس صورت گرفت. جهت جمع آوری داده ­ها از ابزار پرسشنامه استفاده شده و تجزیه و تحلیل آن­ها نیز با استفاده از مدل­یابی معادلات ساختاری و در نرم افزار  pls انجام شد. یافته­ ها: یافته ­های پژوهش نشان می­دهد که از میان هشت عامل مدل پرهیزگاری اخلاقی، عامل­های وضوح، همگرایی سرپرست، همگرایی مدیریت، قابلیت حمایت، شفافیت، قابلیت بحث و قابلیت تایید و تنبیه مورد تایید قرار گرفت و عامل امکان­پذیری تایید نشد. بنابراین فرضیه اصلی مبنی بر مدل هشت عاملی مورد تایید قرار نگرفت. نتیجه­ گیری: با توجه به یافته­ های پژوهش می­ توان نتیجه گرفت که گرایش­های اخلاقی در جامعه­­ای نسبت به جامعه دیگر متفاوت است و این موضوع، لزوم تفاوت در مدل­های فرهنگ سازمانی اخلاقی را در جوامع مختلف توجیه می­کند. از طرفی مدیران با اتکا به این مولفه­ها می­توانند این فرهنگ را در سازمان­­ها نهادینه سازند.

کلیدواژه ها

Ethical organizational culture, Eight factor model of ethical righteousness, Iranian service organizations, فرهنگ سازمانی اخلاقی, مدل هشت عاملی پرهیزگاری اخلاقی, سازمان‌های خدماتی ایران

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.