رهبری بصیر، راهبردی برای کیفیت آموزش عالی سلامت

  • سال انتشار: 1397
  • محل انتشار: دو فصلنامه تعالی بالینی، دوره: 8، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_JCE-8-2_004
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 353
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

علی گل افشانی

دانشآموخته دکتری مدیریت آموزش عالی، دانشکده علوم انسانی، واحد ساری، دانشگاه آزاد اسلامی، ساری، ایران

محمد صالحی

دانشیار دانشکده علوم انسانی، واحد ساری، دانشگاه آزاد اسلامی، ساری، ایران.

فرشیده ضامنی

دانشآموخته دکتری مدیریت آموزش عالی، دانشکده علوم انسانی، واحد ساری، دانشگاه آزاد اسلامی، ساری، ایران

چکیده

ارتقاء کمی و کیفی آموزش پزشکی، نیاز به وجود مدیرانی آگاه و برخوردار از مهارت و دانش لازم، جهت رهبری حجم عظیم از اعضای هیئت­علمی، دانشجویان، مدیران و کارکنان در دانشگاه­های علوم پزشکی دارد. بی­شک رهبران دانشگاهی اولویت بالایی برای بهبود کیفیت آموزشی قائل هستند. هدف مطالعه حاضر نقش رهبری بصیر به‌عنوان راهبردی مؤثر در بهبود کیفیت نظام آموزش عالی سلامت ایران می­باشد. لذا توسعه برنامه­های آموزش رهبری و تمرکز بر توسعه مهارت­های رهبری بصیر در آموزش­پزشکی و سیستم­های سلامت یک ضرورت محسوب می­گردد. جمع‌آوری داده‌ها با بهره‌گیری از مقالات منتشرشده در پایگاه‌های اطلاعاتی Google Scholar،Scopus ، Sciences Direct،Magiran ، SID انجام پذیرفته است. در این مطالعه مروری، با استفاده از کلیدواژه در عنوانVisionary Leadership، Quality Educational ،University of Medical Sciences، Higher Education مهم‌ترین عوامل مؤثر و مؤلفه‌های رهبری بصیر و کیفیت آموزش عالی سلامت در کتب و مقالات مرتبط بین سال‌های ۲۰۰۰ تا 2019 میلادی استفاده گردید. از مجموع 345 جستجو شده، تعداد 55 مقاله که واجد اطلاعات معتبر و قابل‌اعتماد بودند، موردبررسی قرار گرفتند.  یافته‌ها  نشان داده است افزایش پیچیدگی در سیستم­های خدمات سلامت نیاز به رهبران پزشکی کارآمد برای تصمیم­گیری در سازمان را بیشتر می­کند، ولی تعداد کمی از پزشکان برای کار به‌عنوان یک رهبر مؤثر آموزش دیده­اند. با توجه به تأکید اعضای هیئت‌علمی و دانشجویان برای کارآمد بودن یک رهبر پزشکی و همچنین لزوم آشنایی اساتید و دانشجویان پزشکی با مفاهیم رهبری و تربیت آن‌ها به‌عنوان رهبران بصیر کارآمد به نظر می­رسد ارائه دروس رهبری و مدیریت به‌صورت رسمی به‌منظور ارتقاء­ کیفیت آموزشی در دوره آموزش ­پزشکی یا به‌صورت دوره­های آموزش مداوم امری ضروری و منجر به توانمندسازی می­شود.

کلیدواژه ها

Visionary Leadership, Educational Quality, Medical Sciences, Health System., رهبری بصیر, کیفیت آموزشی, علوم پزشکی, نظام سلامت.

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.