رویکردهای اخلاقی حاکم و روش‌های تصمیم‌گیری در آینده

  • سال انتشار: 1396
  • محل انتشار: دوفصلنامه آینده پژوهی ایران، دوره: 2، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_JIFS-2-1_005
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 196
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

محمد حسن ملکی

استادیار گروه مدیریت صنعتی دانشگاه قم

مهدی نصراللهی

استادیار دانشگاه بین المللی امام خمینی (ره)

چکیده

یکی از مسائل نوظهور در حوزه‌ تصمیم‌گیری، نحوه‌ ورود نگرانی‌های اخلاقی به درون مدل‌هاست. پژوهش‌های انجام‌شده در این زمینه فاقد انسجام بوده و جهت‌گیری‌های اساسی ارزشی و اخلاقی علم تصمیم را به صورت شفاف روشن نمی‌کنند. مکاتب و نظریات اخلاقی منبع مناسبی برای ارائه یک طبقه‌بندی جامع از رویکردهای اخلاقی حاکم در این رشته هستند. با توجه به خلأ موجود در این زمینه، تحقیق حاضر قصد دارد تا جریان‌های اخلاقی تأثیرگذار روی تصمیم‌گیری سازمانی را شناسایی کند.تحقیق حاضر از نظر هدف کاربردی و از حیث جمع‌آوری داده‌ها، توصیفی است. ابزار مورد استفاده برای تجزیه‌وتحلیل داده‌ها نیز رویکرد تحلیل تم است. بدین منظور در مرحله اول مقالات چهار نشریه معتبر علم تصمیم به‌عنوان جامعه مورد توجه قرار گرفت. در مرحله بعد با استفاده از روش نمونه‌گیری نظری، 68 مقاله برای استخراج تم‌های مرتبط با اخلاقیات انتخاب شدند.پس از تحلیل تم مقالات، چهار تم اصلی شناسایی شدند. این تم‌ها عبارت‌اند از: نحوه‌ ورود اخلاقیات به درون مدل‌ها، اراده انسانی، ماهیت انسان‌ها و زیربنای اخلاقی. با توجه به این تم‌ها، طبقه‌بندی جامعی از جریان‌های اخلاقی تصمیم‌گیری ارائه شد. این جریان‌های اخلاقی عبارت‌اند از: کلاسیک، واقع‌گرایی انتقادی، تفسیری، هنجاری، پسا-ساختارگرا و پراگماتیسم.یافته‌های این پژوهش در شناخت ارزش‌های اخلاقی مطرح در مسائل مبتلابه سازمان‌ها، نحوه‌ ورود این ارزش‌ها به مدل‌ها و شیوه‌ ترکیب مدل‌ها تأثیرگذار خواهد بود.

کلیدواژه ها

اخلاق, رویکردهای اخلاقی, علم تصمیم, تحلیل تم

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.