طراحی مدل محرک‌های پیچیدگی سازمانی در بخش دولتی ایران با نگاه بر بازتعریف پیچیدگی سازمانی

  • سال انتشار: 1399
  • محل انتشار: دوفصلنامه آینده پژوهی ایران، دوره: 5، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_JIFS-5-1_010
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 374
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

ابراهیم صحرایی

دانشجوی دکتری، گروه مدیریت دولتی، واحد قزوین، دانشگاه آزاد اسلامی، قزوین، ایران

ناصر پورصادق

استاد، گروه مدیریت دولتی، دانشگاه عالی دفاع ملی، تهران، ایران

ناصر حمیدی

دانشیار، گروه مدیریت صنعتی، واحد قزوین، دانشگاه آزاد اسلامی، قزوین، ایران

علی محتشمی

دانشیار، گروه مدیریت صنعتی، واحد قزوین، دانشگاه آزاد اسلامی، قزوین، ایران

چکیده

هدف:هدف مقاله تعیین، شناسایی و بازتعریف محرک‌های پیچیدگی سازمان‌های دولتی درقالب مدل محرک‌های پیچیدگی سازمان‌های دولتی است. ‌ روش‌: از حیث روش‌شناسی در این پژوهش از نظریه داده‌بنیاد کلاسیک (GT)،‌بهره گرفته شده است. ‌این روش، روشی کیفی در تحقیق است که با طی مراحل سه‌گانه کدگذاری باز، محوری و انتخابی به دسته‌بندی داده‌ها برای دستیابی به مدل پارادایمی می‌‌پردازد. ‌برای اعتباربخشی به مدل اولیه نیز از روش کمّی «ارزیابی روایی محتوایی(CVR)» استفاده شده است. ‌ یافته‌ها: پس از انجام کدگذاری محوری، تعداد 68 خرده‌مقوله از محرک‌های پیچیدگی سازمان‌های دولتی شناسایی و احصا شد که پس از انجام اعتبارسنجی با توجه به نظر خبرگان، این تعداد به 52 محرک پیچیدگی سازمانی تعدیل و نهایی شد. ‌ نتیجه‌گیری‌:برمبنای یافته‌های پژوهش حاضر، مدل محرک‌های پیچیدگی سازمانی در بخش دولتی ایران با نگاه بر بازتعریف پیچیدگی‌های سازمانی که از مقوله‌های اصلی و زیرمقوله‌های کانونی تشکل شده است، شامل‌ 11 مقوله اصلی و 52 زیرمقوله است. ‌ سهم ارزش‌افزایی پژوهش‌: این پژوهش با افزودن بُعد جدید‌ محرک‌های پیچیدگی قانونی بر ابعاد پیچیدگی سازمان‌های دولتی که ریشه در نوع خط‌مشی‌گذاری و اجرای آنها در ایران دارد،‌ رویکرد نوینی در ادبیات و علم پیچیدگی باز کرده است. ‌

کلیدواژه ها

سازمان‌های آینده, پیچیدگی سازمانی, محرک‌های پیچیدگی, نظریه داده‌بنیاد

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.