بررسی کمّی تغییرات کانال رودخانه‌های الموت رود و شاهرود (شمال قزوین) در بازه زمانی (1394 ـ 1360)

  • سال انتشار: 1397
  • محل انتشار: دوفصلنامه رخساره های رسوبی، دوره: 11، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_JSF-11-1_002
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 411
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

عفت ‍‍پاسبان

بوعلی سینا همدان

سعید خدابخش

دانشگاه بوعلی سینا

محمد رضا غریب رضا

پژوهشکده حفاظت خاک وآبخیزداری کشور

شیما کبیری

شرکت آب منطقه ای قزوین

ناصر بحیرایی

دانشگاه آزاد اسلامی

چکیده

رودخانه­ها مهم­ترین منابع آب در نواحی خشک (از جمله ایران) هستند. رودخانه­‎های الموت و شاهرود جزو رودخانه­‌های دائمی هستند که بخش مهمی از منابع آب شمال ایران را تأمین می­کنند. اهداف این پژوهش شامل طبقه­‌بندی کمّی الگوی کانال و نیمرخ پهنای رودخانه­‌های الموت و شاهرود، تعیین مهم­ترین عوامل مؤثر بر روی تکامل این رودخانه­‌ها و تحلیل دوره‌­های رسوب­‌گذاری و فرسایش بستر این رودخانه­‌ها می‌باشد. تکامل کانال این رودخانه‌­ها در یک دوره­ 34 ساله با تأکید بر روی الگو، هندسه و تغییرات ارتفاعی بستر در اثر فرآیندهای رسوب­‌گذاری و فرسایش  بررسی شده است. بررسی زمانی تصاویر ماهواره­‌ای (1981-2015) با استفاده از نرم افزار GIS همراه با  نقشه­‌برداری­‌های توپوگرافی و زمین‌ریخت‌شناسی جهت ارزیابی روند تکاملی و تعیین شاخص‌­های کلیدی مؤثر بر تغییرات کانال انجام شده است. برای بررسی نیمرخ پهنای تاریخی (1984-2014) کانال در چهار ایستگاه، نقشه‌­برداری زمین ­شناسی انجام شده است و همراه با عکس­‌های تکراری و تحلیل بسامد سیلاب، در ارزیابی تغییرات ارتفاعی بستر و فرآیندهای مؤثر استفاده شده است. فرآیند ترک کانال رایج‌­ترین دلیل تغییر کانال است. نرخ تغییر پهنای کانال 2/5 متر در سال در بالادست، 20 متر در سال در میان­‌رود و 9/3+ و 2/4 متر در سال در بخش باختری است. نرخ رسوب‌گذاری و حفر بستر 12/1 و 76/0 متر در سال در ایستگاه B و 55/5 و 63/5 متر در سال در ایستگاه C است. نتایج نشان می­دهد که شرایط اقلیمی، عوامل آب‌شناختی و فعالیت­‌های انسان مهم­ترین دلایل تغییرات بستر کانال هستند.

کلیدواژه ها

الموت, شاهرود, تغییرات کانال, رودخانه, قزوین

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.