اهمیت مولفه های پژوهشی در مطالعات انسان شناسی اسلامی؛ نقد کتاب «چیستی انسان در اسلام»

  • سال انتشار: 1397
  • محل انتشار: دوفصلنامه احسن الحدیث، دوره: 3، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_AHSAN-3-1_003
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 313
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سیدحسن حسینی

استادیار پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی

چکیده

اهمیت مطالعات انسان شناسی اسلامی در فضای جامعه علمی کنونی، دلیل توجه و نقد علمی آثار وکتب منتشره در این حوزه است. موضوع این مقاله معرفی اجمالی و نقد کتاب «چیستی انسان در اسلام» است. از این رو پس از اشاره به امتیاز موضوعی و پاره ای ابعاد شکلی، به نقد محتوایی آن می پردازد. مهم ترین امتیاز موضوعی این اثر، توجه به نقش مبنایی مطالعات انسان شناسی در شکل گیری علوم انسانی اسلامی به عنوان یکی از پیش نیازهای آن است؛ هرچند که جای تفصیل و تحلیل بیشتری از این مساله در کتاب وجود داشت. این کتاب اگرچه از جهت ابعاد شکلی و صوری، دارای امتیازاتی است، اما مهم ترین نقد محتوایی آن، فقدان نظم منطقی و آشفتگی ساختاری می باشد. در ادامه نیز مواردی از نحوه منبع دهی، استدلال و استنادات، پرش روشی، کلی گویی و ابهام و کیفیت تحلیل های کتاب مورد توجه قرار گرفته است. مقاله در پایان، طی ده بند به مهم ترین اصول و چارچوب مولفه های پژوهشی یک تحقیق علمی در قلمرو مطالعات انسان شناسی اسلامی می پردازد.

کلیدواژه ها

انسان شناسی، فطرت، نقد کتاب، روش شناسی، نظم منطقی، انسان شناسی ساحتی

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.