بررسی ارتباط بین سواد سلامت با آگاهی و نگرش نسبت به مضرات مصرف سیگار در دانشجویان

  • سال انتشار: 1395
  • محل انتشار: مجله آموزش و سلامت جامعه، دوره: 3، شماره: 4
  • کد COI اختصاصی: JR_JECH-3-4_005
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 391
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

رحمن پناهی

گروه آموزش بهداشت، دانشکده پزشکی، دانشگاه تربیت مدرس، تهران، ایران.

علی رمضانخانی

گروه بهداشت عمومی، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، تهران، ایران.

محمود طاووسی

گروه آموزش و ارتقای سلامت، مرکز تحقیقات سنجش سلامت، پژوهشکده علوم بهداشتی جهاد دانشگاهی تهران، تهران، ایران.

امینه کوسه لو

گروه آمار زیستی، دانشکده پزشکی، دانشگاه تربیت مدرس، تهران، ایران.

شمس الدین نیکنامی

گروه آموزش بهداشت، دانشکده پزشکی، دانشگاه تربیت مدرس، تهران، ایران.

چکیده

سابقه و هدف: بین سواد سلامت و وضعیت مصرف سیگار ارتباط وجود دارد. با توجه به روند صعودی شیوع مصرف سیگار و همچنین نقش الگویی دانشجویان علوم پزشکی در کشور، این پژوهش با هدف تعیین ارتباط بین سواد سلامت با آگاهی و نگرش در زمینه مضرات مصرف سیگار انجام گردید. مواد و روش‌‌ها: این مطالعه مقطعی و از نوع همبستگی بود. مطالعه حاضر در سال 1395 و در میان 340 نفر از دانشجویان ساکن در خوابگاه‌های دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی تهران که به روش نمونه‌گیری خوشه‌ای یک مرحله‌ای انتخاب شده بودند، انجام شد. ابزار گردآوری اطلاعات شامل پرسشنامه سواد سلامت جمعیت شهری 18 تا 65 ساله ایرانی (Health Literacy for Iranian Adults: HELIA) و پرسشنامه محقق‎ساخته آگاهی و نگرش در خصوص مضرات مصرف سیگار بود. سپس داده‌ها در نرم‌افزار SPSS16  و با استفاده از آماره‌های توصیفی و آزمون‌های Chi-Square و ضریب همبستگی پیرسون مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند. یافته‌ها: میانگین و انحراف معیار نمره‌های سواد سلامت، آگاهی و نگرش به‌ترتیب 14.12±70.52، 1.62±16.65 و 10.33±53.03 از 100 بود. بین آگاهی و نگرش در خصوص مضرات مصرف سیگار و همچنین بین سواد سلامت و آگاهی و نگرش در خصوص مضرات مصرف سیگار ارتباط مستقیم و معنی‌داری مشاهده شد (0.001> P). نتیجه‌گیری: با توجه به ارتباط سواد سلامت با آگاهی و نگرش در خصوص مضرات مصرف سیگار، بایستی در مطالعات آتی به بررسی تأثیر سطوح مختلف سواد سلامت بر مصرف سیگار پرداخته شود.

کلیدواژه ها

Attitude, Health Literacy, Knowledge, Medical Students, Smoking, آگاهی؛ دانشجویان پزشکی؛ سواد سلامت؛ مصرف سیگار؛ نگرش

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.