رابطه بین اعتیاد به اینترنت و افسردگی در بین دانش آموزان دوره متوسطه دوم شهرستان کردکوی با تأکید بر نوع شبکه های مجازی

  • سال انتشار: 1397
  • محل انتشار: مجله آموزش و سلامت جامعه، دوره: 5، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_JECH-5-1_003
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 503
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

ابراهیم صالحی عمران

گروه علوم تربیتی، دانشکده علوم انسانی و اجتماعی، دانشگاه مازندران، بابلسر، ایران.

میمنت عابدینی بلترک

گروه علوم تربیتی، دانشکده علوم انسانی و اجتماعی، دانشگاه مازندران، بابلسر، ایران.

مصطفی عزیزی شمامی

گروه علوم تربیتی، دانشکده علوم انسانی و اجتماعی، دانشگاه مازندران، بابلسر، ایران.

کوثر کشاورز

گروه علوم تربیتی، دانشکده علوم انسانی و اجتماعی، دانشگاه مازندران، بابلسر، ایران.

چکیده

سابقه و هدف: اینترنت می­ تواند به­ عنوان یک دستاورد مفید و اثربخش باشد و گاهی به دلیل استفاده نامناسب، بهداشت روانی کاربران را با تهدید روبرو می­ سازد و این امر به ­گونه ­ای است که در دهه ­های اخیر به­ عنوان یکی از عوامل اعتیاد مطرح شده است. یکی از اثرات این اعتیاد، ایجاد افسردگی بین افراد است. لذا، هدف پژوهش حاضر، بررسی رابطه بین اعتیاد به اینترنت و افسردگی در میان دانش آموزان مقطع متوسطه دوم می باشد. مواد و روش­ ها: روش پژوهش، توصیفی- پیمایشی از نوع همبستگی بوده است. جامعه­ آماری شامل دانش ­آموزان مقطع متوسطه دوم شهرستان کردکوی در سال تحصیلی 96-1395بود. تعداد نمونه بر اساس جدول نمونه ­گیری مورگان ۲۸۸ نفر بوده که به روش تصادفی خوشه­ ای (چند مرحله­ ای) انتخاب شدند. ابزارهای پژوهش پرسشنامه افسردگی بک و اعتیاد به اینترنت یانگ بوده است. برای تجزیه و تحلیل داده ها از نرم افزار spss-21و برای تحلیل داده­ ها از آزمون­ های آماری t، تحلیل واریانس یک طرفه و ضریب همبستگی اسپیرمن استفاده گردید. یافته ­ها: نتایج پژوهش نشان داد که بین اعتیاد به اینترنت و افسردگی دانش­آموزان، رابطه مثبت و معناداری وجود (r=0.324; P< 0.001)، همچنین بین دختران و پسران رابطه معناداری مشاهده نشد. بیشترین میزان استفاده از شبکه ­های مجازی نیز از تلگرام (با میانگین 40.29)، سپس هر دو (با میانگین 39.53) و در نهایت از اینستاگرام (با میانگین 37.80) بوده است. نتیجه­ گیری: با توجه به وجود ارتباط معنادار بین اعتیاد به اینترنت و افسردگی بین دانش ­آموزان، توصیه می ­شود برنامه های آموزشی برای دانش ­آموزان، اولیای مدرسه و والدین طراحی و اجرا گردد.

کلیدواژه ها

Depression, Internet Addiction, Students, اعتیاد به اینترنت, افسردگی, دانش‌آموزان

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.