تعیین ضریب گیاهی ذرت در منطقه نیمه خشک ورامین

  • سال انتشار: 1384
  • محل انتشار: نهمین کنگره علوم خاک ایران
  • کد COI اختصاصی: SSCI09_402
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 1708
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مهدی قیصری

دانشجوی دکتری مهندسی آبیاری وزهکشی

سیدمجید میرلطفی

استادیار گروه مهندسی آبیاری و زهکشی

مهدی همایی

دانشیار گروه خاکشناسی دانشگاه تربیت مدرس

محمداسماعیل اسدی

عضو هیات علمی مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی گلستان

چکیده

معمولاً ذرت علوفه ای در مناطق خشک و نیمه خشک ایران پس از برداشت گندم و جو کشت می شود . با توجه به زمان کاشت و شرایط اقلیمی، انجام آبیاری اجتناب ناپذیر است . زمان کاشت ذرت علوفه ای در گرمترین ماه سال ( تیرماه ) انجام می شود و در این زمان، آب بحرانی ترین شرایط را دارد . در این شرایط، تدوین برنامه آبیاری و اعمال مدیریت صحیح آبیاری می تواند از زیان های ناشی از کمبود منابع آب بکاهد . تبخیر ـ تعرق گیاه عامل اصلی در تدوین برنامه آبیاری مناسب و بهبود راندمان مصرف آب در آبیاری می باشد . می توان ETc را به صورت مستقیم با محاسبه کاهش آب خاک ( استفاده از لایسیمتر یا بیلان آب خاک ) یا بوسیله تخمین تبخیر ـ تعرق مرجع و ضریب گیاهی برآورد نمـود را می توان به روش هایی متفاوت تخمین زد . این روش ها شامل معادله های پیچیده توازن انرژی تا معاد له های ساده ای که به داده هایی اندک نیاز دارند، می باشند . معاد له پنمن مانتیث , (PM) ، ETo را با دقت بیشتری نسبت به سایر روش ها تخمین می زند. ضریب گیاهی، نسبت تبخیر ـ تعرق گیاه به تبخیر ـ تعرق مرجع است . معمولاً چمن به عنوان گیاه مرجع، در نظر گرفته می شود . ضریب گیاهی در دوره های مختلف رشد متفاوت می باشد . مقدار ضریب گیاهی برای تعدادی از گیاهان در شرایط مختلف آب و هوایی پیشنهاد شده است (1 و2 )به دلیل نبود داده های منطقه ای، مقادیر پیشنهاد شده فوق بصورت مشترک در همة مناطق استفاده می شود . باید به این نکته توجه داشت که مقادیر KC برای یک دوره رشد ( کشت بهاره یا پاییزه ) با یک زمان کاشت و شرایط آب و هوایی مشخص توصیه شده است و کاربرد آنها بدون توجه به شرایط آب و هوایی و زمان کاشت خطاهایی را در تخمین ؟؟ ایجاد می نماید .الگوی تغییرات و مقدار شاخص سطح برگ در شرایط مختلف کشت بسیار متفاوت می باشد (3) ، همچنین مقدار Etc تحت تاثیر مقدار LAI می باشد بنابراین، روند تغییرات تحت تاثیر مقدار در شرایط مختلف کشت می باشد . متفاوت خواهد بود . با توجه به این نکته که ذرت علوفه ای در ابتدای فصل تابستان پس از برداشت گندم و جو کشت می شود و زمان کاشت آن در گرمترین روزهای دوره رشد ذرت انجام می شود، می توان انتظار داشت ضریب گیاهی ذرت در این شرایط با ضریب گیاهی توصیه شده توسط دورنبوس و پروت (1977) و آلن وهمکاران (1998) متفاوت باشد . اهداف این پژوهش اندازه گیری ETC ذرت علوفه ای به روش موازنه حجم، تخمین ETO با استفاده از روش فائوـ پنمن مانتیث (FPM) و محاسبه ضریـب گیاهـی ذرت درمنطـقه نیمـه خشـک ورامین بود . همچنین محاسبه نسبت ETc/Epam و بررسی ارتباط K با روز و پس از کاشت ، GDD,LAI از دیگر اهداف این تحقیق بود.

کلیدواژه ها

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.