بررسی تاثیر برنامه های سیمای خراسان رضوی بر گویش خراسانی

  • سال انتشار: 1399
  • محل انتشار: ششمین کنفرانس بین المللی مطالعات زبان،ادبیات، فرهنگ و تاریخ
  • کد COI اختصاصی: LLCSCONF06_085
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 425
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مهدی مهرانی راد

دانشیار آموزش زبان، دانشگاه نیشابور

کاظم عبدی دهنویی

گروه زبان انگلیسی دانشگاه نیشابور

چکیده

پژوهش حاضر با هدف بررسی عمکلرد شبکه خراسان رضوی در اشاعه و گسترش گویش خراسانی، و لهجه های وابسته به آن انجام شده است. داده های پژوهش شامل ضبط ویدیویی کلیه برنامه های این شبکه به صورت 24 ساعته در طی یک هفته بود. برنامه های ضبط شده در بازه زمانی مورد نظر شامل 168 ساعت برنامه مختلف بود که مورد بررسی و تحلیل محتوایی قرار گرفت. در این راستا نخست برنامه های ارایه شده بر اساس قرابت موضوعی و ماهیت برنامه ها دسته بندی شدند. بررسی های اولیه نشان داد که از مجموع برنامه های پخش شده، بیش از 162 ساعت (بیش از 96 %) برنامه ها به زبان معیار و رسمی ارایه شده و کمتر از 5 ساعت (کمتر از 4 % ) ساعت برنامه به گویش پخش شده است. در مرحله بعد، ماهیت وموضوعات برنامه های محلی نیز مورد بررسی و واکاوی قرار گرفت. نتایج این مرحله از بررسی نیز نشان داد که عمدتاً گویش خراسانی در برنامه های طنز، مصاحبه های مردمی، و موسیقی محلی به کار گرفته شده است. در ادامه پژوهش، پرسشنامه ای تنظیم شد تا دیدگاه شهروندان شهرهای خراسان رضوی را درباره تاثیر برنامه های این شبکه بر توسعه و گسترش گویش بررسی شود. از مجموع 1042 نفر که به سوالات پرسشنامه پاسخ دادند، 939 نفر اظهار داشته اند که ببیننده ی شبکه خراسان رضوی نیستند و از بین 103 نفر که به سوالات پرسشنامه پاسخ دادند، 84 % تاثیر برنامه های این شبکه را بر اشاعه و گسترش گویش محلی خراسانی منفی و یا کم اثر ارزیابی کردند. در انتها نتایج با درنظر گرفتن ماهیت ایجاد شبکه های محلی تلوزیونی مورد بحث و ارزیابی قرار گرفت.

کلیدواژه ها

گویش خراسانی، شبکه تلوزیونی خراسان رضوی، تاثیر زبانی

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.