نقد و بررسی مضامین میهنی در آموزش زبان عربی (بررسی موردی کتاب های عربی دوره ی متوسطه ی اول و دوم)

  • سال انتشار: 1399
  • محل انتشار: ششمین کنفرانس بین المللی مطالعات زبان،ادبیات، فرهنگ و تاریخ
  • کد COI اختصاصی: LLCSCONF06_013
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 346
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

لیلا جمشیدی

استادیار گروه زبان و ادبیات عربی دانشگاه پیام نور

عیسی زارع درنیانی

استادیار گروه زبان و ادبیات عربی دانشگاه پیام نور

رضا اسدی

دانش آموخته ی کارشناسی ارشد رشته ی زبان و ادبیات عربی دانشگاه پیام نور

چکیده

مطابق با نظر بسیاری از پژوهندگان آموزش و پرورش، بنیان های ملی هر نسلی در دوران کودکی و نوجوانی نهاده می شود؛ بنابراین، تألیف کتاب های درسی مناسب از مهم ترین ابزارهای این بنیان سازی به شمار می رود و محوری ترین مؤلفه ی هر برنامه ی درسی، انتخاب موضوع درسی مناسب است؛ تا بتوان به کمک متون مناسب، هم گرایی گروهی را تقویت کرد و سپس آن را به هم گرایی میهنی در ابعاد و جنبه های ملی تبدیل نمود. بر این اساس، تحقیق حاضر به نقد و بررسی عناصر و مضامین میهنی در مطالعه ی موردی کتاب های عربی دوره ی متوسطه اختصاص دارد. در این مطالعه که به شیوهی تحلیلی- توصیفی انجام شده است، عناصر و مضامین میهنی را در کتاب های عربی دوره ی متوسطه بررسی کرده ایم. از مهم ترین نتایج حاصل از تحقیق، آن است که مطابق با آمار، تعداد مضامین میهنی 48 مورد است که در میان مؤلفه های مضامین و عناصر میهنی، مفاخر پدیداری (گردشگری و تاریخی) با اختلاف بسیار زیاد از سایر مؤلفه ها بیش ترین بسامد را به خود اختصاص داده بود. پس از آن، به ترتیب مؤلفه های مفاخر فرهنگی- ادبی و وطن دارای بالاترین آمار در میان مؤلفه های مضامین میهنی است. نتیجه ی مهم دیگر این که تعداد مؤلفه های عناصر و مضامین میهنی در کتاب های مورد نظر، اختلاف زیادی با یکدیگر داشتند؛ این موضوع بیانگر این مطلب است که کتاب های عربی دوره ی متوسطه از عناصر ملی و میهنی به یک اندازه بهره نبرده است.

کلیدواژه ها

مضامین میهنی، آموزش زبان، کتاب عربی، دوره ی متوسطه

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.