بررسی روند رشد فیزیکی شهر تهران و اثرات زیست محیطی آن نمونه موردی(منطقه دو شهرداری تهران)

  • سال انتشار: 1399
  • محل انتشار: هفتمین کنفرانس ملی پژوهش های کاربردی در مهندسی عمران، معماری و مدیریت شهری و ششمین نمایشگاه تخصصی انبوه سازان مسکن و ساختمان استان تهران
  • کد COI اختصاصی: CEUCONF07_631
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 528
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

لیلا نوریان محمدیه

گروه جغرافیا و برنامه ریزی شهری دانشگاه آزاد اسلامی واحد علوم و تحقیقات تهران، ایران

چکیده

افزایش و ۵۰ برابر شدن جمعیت تهران از اوایل سده بیستم در اثر پدیده مهاجرت روند رو به رشدی نیز داشته است. از اوایل دهه چهل با برنامه اصلاحات اراضی و تزریق درآمد نفت، ضمن دگرگونی نظام اقتصادی و اجتماعی، جذب جمعیت و افزایش مهاجرتها به تهران آغاز شد به طوریکه منطقه دو نیز از این اتفاقات مبرا نبوده مشابه سایر نقاط در معرض توسعه و ساخت و ساز قرار گرفت. با توجه به اینکه منطقه دو هم اکنون از لحاظ جمعیت در بین سایر مناطق رتبه چهارم را دارا است و حدود۷/۸ درصد از جمعیت کل تهران در این منطقه ساکن میباشد، لذا این عامل خود نشان دهنده تراکم جمعیت مسکونی در این منطقه است. نتایج حاصله از این پژوهش بیانگر این موضوع است که این گسترش و پایه های ناشی از آن مشکلاتی را از نظر زیست محیطی، کالبدی و اجتماعی برای مدیران و شهروندان منطقه نیز پدید آورده است، آلودگیهای زیست محیطی شامل، آب، هوا و صدا از مهمترین آلودگیهای ایجاد شده ناشی از رشد فیزیکی این منطقه می باشد. ورود فاضلاب به لایه های داخلی زمین، باعث آلودگی منابع آب زیر سطحی و بالا آمدن سطح آن و کاهش مقاومت لایه های زمین گردیده است و همچنین به دلیل وسعت شبکه معابر موجود که بیش از ۰/۰۳۳ کل اراضی منطقه را بخود اختصاص داده بستر مناسب حرکت ده ها هزار خودرویی است که با عبور از این معابر هوای منطقه را آلوده مینمایند. این عامل نه تنها منجر به آلودگی هوا در منطقه شده بلکه آلودگی صوتی را نیز در پی داشته است.

کلیدواژه ها

رشد فیزیکی، تراکم جمعیت، محیط زیست، آلودگیهای زیست محیطی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.