ارزیابی تحقق حکمروایی خوب و مدیریت شایسته شهری با رویکرد مشارکتی شهروندان(مورد مطالعه: شهرداری رباط کریم)

  • سال انتشار: 1399
  • محل انتشار: هفتمین کنفرانس ملی پژوهش های کاربردی در مهندسی عمران، معماری و مدیریت شهری و ششمین نمایشگاه تخصصی انبوه سازان مسکن و ساختمان استان تهران
  • کد COI اختصاصی: CEUCONF07_605
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 408
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

بهمن کارگر

استادیار گروه جغرافیا و برنامه ریزی شهری

مریم حیدری

دکترای جغرافیا و برنامه ریزی شهری دانشگاه آزاد اسلامی واحد یادگار امام خمینی(ره) شهر ری

بابک عباسی کادیجان

دانشجوی دکترای جغرافیا و برنامه ریزی شهری، دانشگاه خوارزمی تهران

چکیده

حکمروایی شهری به عنوان رویکردی از نظام تصمیم گیری و اداره امور شهری تلقی می شود و در واقع فرآیندی است که بر اساس کنش متقابل میان سازمانها و نهادهای رسمی اداره شهر از یک سو و سازمانهای غیردولتی و تشکل های جامعه مدنی، از طرف دیگر شکل می گیرد که نهاد مدیریت شهری که در ایران از دو سازمان شهرداری و شورای شهر تشکیل شده است، می تواند یکی از بهترین ساز و کارها، برای استقرار حکمرانی خوب شهری باشد. در جوامع بین المللی حکمروایی خوب شهری را هدایت و مدیریت صحیح و کارامد جامعه در چهارچوب یک نظام اداری پاسخگو، قابل اعتماد، شفاف و مبتنی بر عدالت اجتماعی معرفی کرده اند و این مقصود به منظور ارتقای کیفیت زندگی در شهرها باید با پایداری توسعه انسانی در تمامی جهات همراه گردد. این مقاله با هدف سنجش هارزیابی تحقق حکمروایی خوب و مدیریت شایسته با رویکرد مشارکتی شهروندان در شهرداری رباط کریم بر اساس الگوی حکمرانی خوب شهری تدوین شده است و به بررسی معناداری رابطه بین معیارهای حکمرانی شهری (شفافیت و پاسخگویی، عدالت اجتماعی، آگاهی شهروندی، اعتماد اجتماعی و کارآیی و اثر بخشی) به عنوان متغیرهای مستقل با متغیر وابسته مشارکت شهروندان در مدیریت شهری پرداخته است. نوع تحقیق کاربردی و روش مطالعه توصیفی- همبستگی می باشد. روش جمعآوری اطلاعات، پیمایشی از طریق پرسشنامه بود و تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS صورت گرفت. حجم نمونه تحقیق با استفاده از فرمول کوکران۳۰۰ نفر محاسبه گردید. نتایج حاصل از پژوهش نشان میدهد که تحقق حکمروایی خوب شهری در شهرداری رباط کریم در گرو تمرکززدایی، تصمیم سازی و واگذاری اختیارات توأم با پاسخ گویی مناسب؛ بسط و توسعه نهادهای مدنی و ایجاد زمینه جهت مشارکتهای مردمی؛ توجه و تأکید بر رعایت اصول شهروندی با بسترسازی فرهنگی و ... می باشد.

کلیدواژه ها

الگوی حکمرانی خوب شهری، مشارکت شهروندی، مدیریت شهری، رباط کریم

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.