راهکارهای ارتقای پایداری در محلات قدیمی با رویکرد بازسازی (مورد مطالعه: محله پایین شهر قاین)

  • سال انتشار: 1399
  • محل انتشار: نهمین کنفرانس ملی مهندسی عمران ، معماری و شهرسازی
  • کد COI اختصاصی: EBUCONF09_014
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 626
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

غلامحسین معماریان

استاد دانشکده معماری و شهرسازی، عضو هیئت علمی گروه مرمت، دانشگاه علم و صنعت ایران، تهران، ایران

منصوره صمدی

دانشجوی کارشناسی ارشد رشته مرمت شهری، دانشگاه علم و صنعت ایران، تهران، ایران

چکیده

محلات شهری جزء جدایی ناپذیر شهرها هستند که متاسفانه رشد و توسعه شهرنشینی موجب کم توجهی و غفلت از محلات قدیمی گردیده وامروزه بسیاری از این محلات با فرسودگی شدید مواجه می باشند و به نوعی به محیطی ناپایدار در ابعاد اقتصادی، اجتماعی، کالبدی و ... مبدل گردیده است. لذا ساماندهی و بازسازی این محلات از اهمیت بالایی برخوردار است. هدف اساسی این پژوهش ساماندهی وبازسازی محلات قدیمی با هدف ارتقای پایداری در این محلات است که در این راستا محله پایین در شهر قاین را به عنوان نمونه موردی خود انتخاب نموده است و با استفاده از روش اسنادی کتابخانه ای و مطالعات میدانی اطلاعات مورد نیاز خود را جمع آوری می نماید. جامعه آماری پژوهش را ساکنین محله تشکیل می دهند که به روش تصادفی تعداد 50 نفر به عنوان نمونه آماری انتخاب گردیده اند. تجزیه و تحلیل اطلاعات با استفاده از روش تحلیل آمار T به تحلیل پرسشنامه پرداخته است و در انتها از روش تحلیل SWOT جهت ارائه راهکارهای مناسب استفاده نموده است. نتایج بدست آمده نشان می دهد که میان متغیرهای کالبدی، اقتصادی، اجتماعی، محیطی و مدیریتی و رضایتمندی ساکنین و در نتیجه نیل به پایداری رابطه مستقیم و معنادار برقرار است. بعلاوه نتایج بدست آمده نشان داد که میزان رضایتمندی از وضعیت شاخص های دسترسی 2.72، سلامت 2.81، اقتصادی، 2.82، پاکیزگی 2.98، فضای سبز 2.48 و مدیریتی برابر 2.51 بدست آمده است. از این روی بیشترین رضایتمندی مربوط به شاخص امنیت و کمترین رضایتمندی به شاخص فضای سبز اختصاص دارد. در نهایت نتایج تحلیل SWOT نسان داد که جهت ساماندهی و بازسازی بافت محله قدیمی شهر قاین با رویکرد پایداری استفاده از راهکارهای محافظه کارانه (WO) در اولویت اول قرار دارد.

کلیدواژه ها

محله، بافت قدیمی، ساماندهی، بازسازی، پایداری، محله پایین قاین

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.