بررسی روابط متقابل آب، خاک و گیاه به منظور احیاء و تقویت پوشش گیاهی در حاشیه جنوبی کویر دامغان

  • سال انتشار: 1398
  • محل انتشار: دومین همایش بین ­المللی شورورزی
  • کد COI اختصاصی: CBACONF02_067
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 296
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

داریوش قربانیان

مربی پژوهشی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان سمنان، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، سمنان، ایران

چکیده

بین خصوصیات فیزیکوشیمیایی آب، خاک و پوشش گیاهی اثرات متقابل وجود دارد.تنوع و میزان پوشش گیاهی ارتباط مستقیم با نوع و مقدار املاح خاک دارد. برای بررسی اینروابط مطالعه پوشش گیاهی و خاک در حاشیه جنوبی کویر دامغان انجام گرفت. مهمترینتیپ های گیاهی حاشیه کویر شامل تیپ Artemisia sieberi-Seidlitzia rosmarinus ، تیپSeidlitzia rosmarinus-Artemisia sieberii ، تیپ Salsola orientalis ، تیپ -Halocnemum strobilaceum و تیپ Haloxylon ammodendron-Seidlitzia rosmarinusشناسایی شد. برای شناسایی خصوصیات خاک و آب 10 پروفیل تا رسیدن به سطح آبزیرزمینی حفر شد. خاک هاي منطقه داراي SAR بالاتر از Ec ،13 از 8/ 87 تا 8/ ds/m 197و pH از 6/ 6 تا 5/ 8 مي باشد، لذا از نوع خاک هاي شور- سديمي محسوب مي شود. آبزیرزمینی نیز بسیار شور بوده و Ec از 9/ 18 تا ds/m 274 و pH از 7/ 6 تا 4/ 8 دارد. نوعپوشش گیاهی مستقر شده اطراف هر پروفیل، به درصد املاح خاک و آب و عمق سطح آبزیرزمینی بستگی دارد. همچنین به نظر می رسد درصد و میزان تراکم پوشش گیاهی می توانددر افزایش و یا کاهش میزان تبخیر آب زیرزمینی موثر باشد. با توجه به شرایط اکولوژیکیموجود و کاهش سطح آب زیرزمینی کویر، در میزان و نوع پوشش گیاهی حاشیه کویرتغییراتی رخ خواهد داد که این تغییرات منشاء برخی معضلات زیست محیطی خواهد شد.

کلیدواژه ها

سفره آب زیرزمینی، بیابان، استان سمنان

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.