پرشی جامعه‌شناختی گفتمان‌های شعر جنگ تحمیلی

  • سال انتشار: 1389
  • محل انتشار: مجله ادبیات پایداری، دوره: 1، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_JRTK-1-2_009
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 185
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

حسام ضیایی

دانشجوی دکترای زبان و ادبیات فارسی دانشگاه گیلان

علی صفایی

استادیار دانشگاه گیلان

چکیده

بررسی تعامل بین ادبیات و جنگ تحمیلی، علاوه بر نشان دادن بسترهای اجتماعی و سیر تحول این تعامل، منتقدین ادبی را در درک بهتر آثار این دوره و شناخت رسالت ادبیات دفاع مقدس کمک می‌کند. در این مقاله سعی شده است با بررسی گفتمان شعر جنگ تحمیلی از منظر جامعه‌شناسی، نحوة انعکاس تحولات اجتماعی در شعر این جنگ - حدفاصل سال‌های ۱۳۵۹ و ۱۳۶۷ هجری شمسی - نمایان گردد. این بررسی حاکی است این است که گفتمان شعر دفاع مقدس را می توان به طور کلی به دو شاخه ی ایدئولوژیک و انسانی - انتقادی تقسیم کرد. در گفتمان ایدئولوژیک که خود براساس لحن کلام شاعر به انواعی نظیر شعاری - شورانگیز، حماسی - ملی، حماسی - عرفانی، نوستالژیک و... تقسیم می‌شود؛ آنچه بیشتر از هر چیز نمایان است؛ جایگاه ایدئولوژی انقلاب و ارزش‌های برآمده از آن در ذهن و زبان شاعر است. در حالی که در گفتمان انسانی -انتقادی بیشتر با نگاهی انسان‌شناسانه، فراملی و ساختارشکنانه نسبت به پدیده جنگ مواجه هستیم.

کلیدواژه ها

جنگ تحمیلی، گفتمان، شعر، جامعه‌شناسی

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.