سیری در پژوهش های باستان شناسی استان کرمان

  • سال انتشار: 1393
  • محل انتشار: دوفصلنامه مطالعات ایرانی، دوره: 13، شماره: 26
  • کد COI اختصاصی: JR_JISUK-13-26_005
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 420
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

میثم شهسواری

دانشجوی دکتری باستان شناسی دانشگاه تربیت مدرس و عضو پایگاه میراث فرهنگی جیرفت

سیدمحمد طیبی

دانشیار گروه تاریخ دانشگاه شهید باهنر کرمان

چکیده

استان پهناور کرمان، یکی از مناطق مهم از دیدگاه باستان شناسی در سرزمین ایران به شمار می رود؛ اما با وجود مطالعات و کاوش هی دامنه دار د محوطه های باستانی مهمی مانند تل ابلیس، تپه یحیا و شهداد که نتایج بسیار مهم و تعیین کننده ای در برداشتند تا اواخر دهۀ هفتاد خورشیدی این منطقه هرگز به جایگاه شایسته و در خور خود در مطالعات باستان شناسی دست نیافت و باستان شناسی این استان محدود به کاوش های دو تپۀ باستانی یاد شده ماند. در این زمان (اوایل دهۀ هشتاد خورشیدی ) با اتفاقات تأسف باری که رخ داد و در پی یک موج لگام گسیخته، بسیاری از محوطه های باستانی واقع در مناطق جنوبی این استان مورد حفاری های غیر مجاز قرار گرفته و بخش های بزرگی از آن ها برای همیشه نابود شد، نگاه ها به سوی این استان و به ویژه مناطق جنوبی آن جلب شد. این مقاله، به روش کتابخانه ای و با مراجعه به گزارش های دسته اول کاوش ها و بررسی های باستان شناختی صورت گرفته در استان کرمان به این فعالیت ها از آغاز تا اواسط سال ۱۳۹۲ خورشیدی پرداخته و در پایان پس از بحثی کوتاه دربارۀ محوطه های کنار صندل و شهر قدیم جیرفت، این محوطه ها را دارای ارزش برجستۀ جهانی و در خور ثبت در فهرست میراث جهانی دانسته است.

کلیدواژه ها

استان کرمان، باستان شناسی، محوطۀ باستانی کنار صندل، شهر قدیم جیرفت، میراث جهانی، ارزش برجسته جهانی

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.