سیىتیک لیچیىگ کنسانتره ایملمنیت کهنوج- ایران در اسید سولفوریک

  • سال انتشار: 1399
  • محل انتشار: نهمین کنفرانس و نمایشگاه بین المللی مهندسی مواد و متالورژی ایران و چهاردهمین همایش ملی مشترک انجمن مهندسی متالورژی و مواد ایران و انجمن ریخته گری ایران
  • کد COI اختصاصی: IMES14_292
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 456
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

محمدحسن صادقی

دانشجوی دکتری، دانشکده مهندسی شیمی- دانشگاه صنعتی اصفهان

محسن نصراصفهانی

عضو هیئت علمی (استاد)، دانشکده مهندسی شیمی- دانشگاه صنعتی اصفهان

چکیده

در این مقاله سینتیک لیچینگ کنسانتره ایلمنیت کهنوج در اسید سولفوریک به صورت جامع بررسی شده است. در این راستا تأثیر پارامترهای دما، غلظت اسید، سولفوریک، و اندازه ذرات سینتیک لیچینگ بررسی شد. بهبود عملکرد لیچینگ در دماهای بالاتر مشخص کرد که استخراج گرماشیمیایی تیتانیوم به صورت سولفات تیتانیوم در اسید سولفوریک یک عملیات گرمابر و شدیداً تابع دما است. افزایش غلظت اسید سولفوریک سبب افزایش نه چندان چشمگیر راندمان لیچینگ شد، به صورتی که در محدوده غلظت اسید مورد بررسی راندمان لیچینگ تنها 8 درصد افزایش یافت. استخراج بیشتر تیتانیوم از لیچینگ ایلمنیت با اندازه ذرات کوچکتر، به علت مساحت سطح بیشتر محیا شده برای واکنش، مشاهده شد. افزایش راندمان لیچینگ از 8 درصد به 59 درصد با کاهش اندازه ذرات از 112μm به 8/12، قابل توجه است. به منظور مدلسازی سینتیک لیچینگ از مدل هسته کوچک شونده، با درنظر گرفتن مقاومت های "واکنش شیمیایی" و "نفوذ در لایه محصول"، استفاده شد. این مدل بر داده های آزمایشگاهی به خوبی منطبق بود. ثابت سرعت واکنش به صورت تابعی از دما و ضریب نفوذ در لایه محصول به صورت تابعی از دما و غلظت اسید سولفوریک تعیین شدند. در این محاسبات انرژی فعالسازی واکنش شیمیایی 64/6kJ/mol بدست آمد. نتایج این آزمایش ها نشان داد که، در ابتدا واکنش شیمیایی مرحله کنترل کننده سرعت است و با گذشت زمان به مرور مقاومت نفوذ نیز قابل توجه شده و هر دو مقاومت در سینتیک نقش کنترل کنندگی پیدا کرده اند.

کلیدواژه ها

سینتیک لیچینگ، ایلمنیت کهنوج، اسید سولفوریک، مدل هسته کوچک شونده

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.