بررسی رفتار خزشی اتصالات ایجاد شده در سوپرآلیاژ پایه نیکل GTD-111 با روش فاز مایع گذرا (TLP)

  • سال انتشار: 1399
  • محل انتشار: نهمین کنفرانس و نمایشگاه بین المللی مهندسی مواد و متالورژی ایران و چهاردهمین همایش ملی مشترک انجمن مهندسی متالورژی و مواد ایران و انجمن ریخته گری ایران
  • کد COI اختصاصی: IMES14_083
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 370
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

جواد اسدی

دانشجوی دکتری مهندسی مواد، گروه مهندسی متالورژی و مواد دانشگاه فردوسی مشهد

سیدعبدالکریم سجادی

استاد گروه مهندسی متالورژی و مواد دانشگاه فردوسی مشهد

حمید امیدوار

دانشیار دانشکده مهندسی متالورژی و مواد دانشگاه صنعتی امیرکبیر

چکیده

سوپرآلیاژ پایه نیکل GTD-111 به طورگسترده ای در توربین های گازی زمینی و هوایی به کار میروند. از جمله روش های اتصالاین آلیاژها روش فاز مایع گذرا (TLP) می باشد. در تمامی آلیاژهای پایه نیکل و اتصالات TLP ، اشاعه ترک های بین دانه ای دردماهای بالا یک مکانیزم رایج شکست خزشی می باشد. رشد ترک های خزشی در این مواد، توسط جوانه زنی و رشد حفراتمرزدانه ای می باشد. نمونه های خزشی در ناحیه اتصال TLP معمولاً دارای داکتیلیتی و عمر خزشی پایین می باشند. یکی ازعوامل تاثیرگذار در این فرایند تاثیرات زمان و دما می باشد که تحت اثر یک بار ثابت باعث بروز رفتار خزشی در مناطق اتصالمی شوند. لذا در این مقاله تاثیر دما و زمان اتصال دهی بر رفتار خزشی اتصال فاز مایع گذرا سوپرآلیاژ پایه نیکل 111-GTDمورد مطالعه و بررسی قرار گرفته است. فرایند اتصال دهی در دماهای 1080-1120 و 1160°C در زمان های انجماد کاملهمدما به ترتیب 195، 135 و 90 دقیقه انجام گردید. عملیات حرارتی همگن سازی بر روی تمامی نمونه های اتصال نیز اعمالگردید. پس از آن، آزمون خزش در شرایط دمای 982°C و تنش 152MPa روی نمونه های اتصال داده شده انجام شد. انرژیاکتیواسیون آلیاژ GTD-111 و اتصال TLP آن با پرکننده MBF30 در حدود 264kJ/mol بوده و صعود نابجایی مکانیزمکنترل کننده خزشی در شرایط 152MPa؛ 982/152°C می باشد ریزساختار ناحیهی زیرلایه شکست خزشی اتصال توسطمیکروسکوپ نوری و الکترونی روبشی مورد بررسی و تحلیل قرار گرفت. همچنین، جهت بررسی مکانیزم شکست و تحلیل عمرخزشی نمونه های اتصال یافته، مقطع شکست نمونه های خزشی مورد مطالعه میکروسکوپ SEM قرار گرفت. نتایج نشان داد کهبا افزایش دمای اتصال دهی از 1080 تا 1160°C، زمان شکست خزشی از 26 ساعت به 6 ساعت کاهش می یابد . نتایج ریزسختیاز منطقه شکست خزشی نشان می دهد که با دور شدن از سطح مقطع شکست به سمت زیرلایه ، مقدار سختی در هر سه دماکاهش می یابد. شکست خزشی تمامی اتصالات انجام شده از ناحیه درز اتصال رخ داد و داکتیلیتی نمونه های اتصال بسیار کمتراز فلز پایه می باشد. بررسی سطوح شکسته شده خزشی هم مشخص کرد که مکانیزم شکست خزشی اتصالات TLP جوانه زنیمیکروترک ها و اشاعه ی آنها می باشد.

کلیدواژه ها

خزش، سوپرآلیاژ پایه نیکل، گاماپرایم، GTD,111, TLP, DAZ

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.