محله محوری الگوی نوین برای مردمی شدن شهرداری های تهران در افق 1404

  • سال انتشار: 1399
  • محل انتشار: پنجمین همایش بین المللی افق های نوین در علوم انسانی و مدیریت
  • کد COI اختصاصی: DHCONF05_121
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 434
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

اصغر دانشمند

پژوهش گر و دانش آموخته کارشناسی ارشد مهندسی معماری

چکیده

محله و محله گرایی ریشه در زندگی مدنی ایرانیان دارد و افراد اولین تجربه اجتماعی خود را از محله اخذ می کردند و به نوعی هویت محله ای نائل می آمدند . محله ها بیش از آنکه بارمعنایی جغرافیایی و کالبدی داشته باشند ، واحدهایی اجتماعی فرهنگی محسوب می شوند که به زندگی اجتماعی افراد معنا می بخشند . محله ها همواره از استوارترین و پرشورترین فضاهای زیستی شهروندان محسوبمی شوند . افراد در این محله ها حضور خود را به طور ملموس احساس می کنند و خود را متعلق به آن و محله را از آن خود می دانند و به همین دلیل از مسئولیت پذیری اجتماعی خاصی برخوردارند که مشارکت اجتماعی آن ها را نیز در پی خواهد داشت . روند تند و سریع رشد شهر بالاخص از دهه چهل به این سو ، شهر را با تغییرات عمده ای مواجه کرد که یکی از آن تغییرات ، کم رنگ شدنویژگی های محله ای طی چهار تا پنج دهه بوده است . مواجه شدن با دو موج شدید مهاجرتی از روستاها و شهرهای کوچک به کلان شهرها به ویژه تهران و جای گیری شدن مهاجران در محله های حاشیه ای شهر و شکل گیری محلات جدید ، جابجایی بسیار زیاد ساکنان در درون شهر که از یک سو به کاسته شدن افراد اصیل محلات و از سوی دیگر به ورود و خروج سریع ناآشنایان منجر شدهاست ، تا حدود زیادی محله را در مقایسه با قالب های پیشین با بحران مواجه کرده است . اکنون کلان شهری چون تهران هم در عرصه مشارکت مدنی با مشکلات جدی دست به گریبان است و هم به شهری بی روح و فاقد هویت برای شهروندان تبدیل شده است .در حال حاضر ، مدیران شهری و شهرداری ها با شرایط متغیر و پیچیده ای روبه رو شده اند که از یک سو با افزایش انتظارات مردمبرای داشتن شهری آباد و سالم با بهترین خدمات شهری مواجه هستند و از سوی دیگر ، هرساله با کاهش منابع مالی برای تأمین این خواسته ها دست و پنجه نرم می کنند . از همین روی مباحث مربوط به توسعه پایدار شهری با تکیه بر مشارکت مردمی و توجه به محلات به یک مبحث کاملاً جدی در عرصه مدیریت شهری تبدیل شده است . با محوریت قراردان محله ، الگوی مدیریت مشارکتیاز پایین به بالا را می توان جایگزین مدیریت متمرکز و از بالا به پایین کرد . با توجه به توسعه ناپایدار شهر و ناقص شهر تهران، مسئله مدیریت شهری و نیز هویت شهری که بتواند تعلق اجتماعی افراد را برانگیزد ، از جایگاه ویژه ای در حوزه مطالعات مربوط به توسعه اجتماعی ، اقتصادی و فرهنگی تهران ، آن هم در سطح محلات دارد . یکی از مکانیزه هایی که در جامعه ما ، این فرآیند راتسهیل می کند و ممکن می سازد ، شورایاری هاست، شورایاری ها تجلی عینی مشارکت مستقیم مردم در امور شهرهستند . اگر هر محله یک شهردار و اعضای منتخب داشته باشد ، به تدریج شهرداری ها و اداره شهر مردمی شده و مشکلات موجود در محلات و مناطق حل می شود . هدف این مقاله شناخت راهکارهای مردمی شدن شهرداری ها و مدیریت شهری است . یافته های این تحقیقنشان می دهد که رویکرد محله گرایی با محوریت مشارکت شهروندان در مدیریت محلی مهمترین استراتژی مهم در حاکمیت شهری است که کمک شایانی به پیشبرد توسعه اجتماعی فرهنگی ، کالبدی فضایی و بالا بردن کیفیت زندگی شهروندان درافق 1404 می گردد . و احساس تعلق به محله و میزان مسئولیت پذیری شهروندان افزایش می یابد. روش تحقیق ازنظرهدف کاربردی و از نظر محتوا ونحوه انجام اسنادی تحلیلی است

کلیدواژه ها

محله محوری ، چشم انداز 1404 ، مردمی شدن ، شهرداری ها ، مشارکت ، تهران

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.