ارائه الگوی یادگیری فناورانه در صنایع دریایی حوزه دفاع

  • سال انتشار: 1399
  • محل انتشار: فصلنامه سیاست دفاعی، دوره: 28، شماره: 110
  • کد COI اختصاصی: JR_JIHU-28-110_003
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 467
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

محمد مهدی ملکی کرم آباد

دانشجوی دکتری، مدیریت، گرایش سیاستگذاری علم و فناوری، دانشکده علوم اقتصادی و اداری، دانشگاه مازندران، بابلسر، مازندران، مدرس

حسنعلی آقاجانی

استاد گروه مدیریت صنعتی، دانشکده علوم اقتصادی و اداری، دانشگاه مازندران، بابلسر، مازندران

منوچهر منطقی

استاد دانشگاه مالک اشتر، تهران

بهنام عبدی

استادیار گروه مدیریت، دانشکده مدیریت، دانشگاه افسری امام علی (ع)- تهران

چکیده

یادگیری فناورانه به‌عنوان یکی از محورهای اصلی توانمندسازی فناورانه در بخش­ها و صنایع کشورهای مختلف مانند حوزه دفاع به‌شمار می­رود. در این امتداد، صنایع دریایی از مهم‌ترین بخش­های دفاعی به‌حساب می‌آیند که تقویت و تجهیز آنها به ارتقای سطح اقتدار دفاعی کشور منجر می‌شود. مقاله حاضر درصدد مطالعه­ تطبیقی مسیر پیشرفت صنایع کشتی­سازی کشورهای ژاپن، کره جنوبی و چین، به‌عنوان کشورهای پیشرو و کشورهای ترکیه و برزیل، به‌عنوان کشورهای درحال‌توسعه و مقایسه یافته­ها با صنعت موردمطالعه در داخل کشور و درنهایت، ارائه مدل یادگیری فناورانه در صنایع دریایی حوزه دفاع است. رویکرد پژوهش حاضر، کیفی است و از روش مطالعه موردی به­عنوان راهبرد پژوهش استفاده شده است. داده­ها ازطریق 13 مصاحبه عمیق و نیمه‌ساختاریافته با متخصصان صنایع دریایی حوزه دفاع جمع‌آوری شدند. یافته­های پژوهش نشان‌ می­دهد صنایع دریایی حوزه دفاع کشور از توانمندی لازم به‌منظور طراحی و ساخت تجهیزات موردنیاز به‌صورت کاملاً بومی برخوردارند، اما ارتقای سطح قابلیت­های یادگیری فناورانه به‌منظور ایجاد تغییرات عمده در ماهیت محصول و یا فرایند آن و ورود به مرحله نوآوری رادیکال ضروری است. ازطرف‌دیگر، باتوجه‌به شرایط حاکم بر کشور و صنایع دفاعی، یادگیری غالب بیشتر به‌صورت غیررسمی است و درصورت ایجاد زیرساخت یادگیری رسمی، صنایع دریایی قابلیت حرکت جدی­تر در مرزهای دانش را دارا خواهد بود. درمجموع با وجود پیشرفت­های چشمگیر سال­های اخیر، برخورداری از برنامه منسجم، مدون و به‌روز درراستای توسعه روزافزون صنایع دریایی در حوزه دفاع ضرورت دارد.

کلیدواژه ها

یادگیری فناورانه, توانمندسازی فناورانه, نوآوری رادیکال, یادگیری رسمی, صنایع دریایی حوزه دفاع

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.