بررسی پیامدهای سیاسی – اقتصادی تنش در تنگه استراتژیک هرمز
- سال انتشار: 1398
- محل انتشار: دوفصلنامه مطالعات راهبردی سیاست بین الملل، دوره: 3، شماره: 6
- کد COI اختصاصی: JR_JPOIR-3-6_006
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 542
نویسندگان
دانشجوی دکتری مدیریت راهبردی نظامی، دانشگاه و پژوهشگاه عالی دفاع ملی و تحقیقات راهبردی، تهران، ایران
دانشیار جغرافیای سیاسی دانشگاه آزاد اسلامی، واحد علوم و تحقیقات، تهران، ایران
چکیده
تنگه هرمز یکی از تنگههای حساس و راهبردی دنیا است که به دلیل ارزشهای ارتباطی، ژئواکونومیکی، ژئواستراتژیکی و ژئوپلیتیکی عامل جغرافیایی مؤثری در موازنۀ قدرت و تنشهای منطقهای و بینالمللی محسوب میگردد. از آنجا که این تنگه دروازه اصلی تجارت بینالمللی ایران و همسایگان جنوبی آن به آبهای آزاد، صدور انرژی و تمرکز سیاست خارجی منطقهای و بینالمللی است، بروز هرگونه بحران و تنش در آن منجر به تأثیرگذاری در سطح منطقه و جهان میگردد. هدف این پژوهش، تبیین اهمیت ژئوپلیتیکی و ژئواستراتژیکی تنگه هرمز و پیامدهای سیاسی – اقتصادی تنش در این تنگه استراتژیک است. دادهها با استفاده از روش کتابخانهای گردآوری گردیده و با روش استفاده از توصیفی کیفی سعی دارد به ارائه پاسخ یه سؤال این تحقیق که «اهمیت استراتژیکی و ژئوپلیتیکی تنگه هرمز چیست؟ و ایجاد تنش در آن چه پیامدهای سیاسی و اقتصادی در عرصه منطقهای به دنبال دارد؟» بپردازد. یافتههای پژوهش نشان داد تنگه هرمز بدون تردید، یکی از مهمترین و حساسترین مناطق جهان در نگرشهای ژئوپلیتیک و محاسبات استراتژیک میباشد. تنگه هرمز تا زمانی راهبردی است که جریان انتقال انرژی از آن با امنیت و بدون تنش در بین کشورهای منطقه صورت پذیرد. ایجاد تنش در این تنگه حیاتی و بروز هرگونه ناامنی تردد در آن، آثار زیانباری و جبرانناپذیری از قبیل حضور و مداخله قدرتهای جهانی و منطقهای، ناامنی در تردد کشتیها، فشار اقتصادی و سیاسی بر کشورهای حوزه خلیجفارس، افزایش قیمت نفت، تزلزل اقتصاد جهان، بحرانهای سیاسی، اقتصادی و انرژی در سطح جهانی و منطقهای را در پی خواهد داشت.کلیدواژه ها
خلیج فارس, تنگه هرمز, تنش, ژئوپلیتیک, ژئواستراتژیکاطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.