آفلاتوکسین ها و روش های کاهش آن ها درخوراک انسان و دام

  • سال انتشار: 1399
  • محل انتشار: هشتمین کنفرانس ملی پژوهش های کاربردی در علوم کشاورزی غذای سالم از مزرعه تا سفره
  • کد COI اختصاصی: AFPICONF08_020
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 474
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

علی اکبر جدیدی

دانشجوی کارشناسی ارشد بهداشت و ایمنی غذا، معاونت غذا و دارو، دانشگاه علوم پزشکی سمنان، سمنان

حسین رستم زاده

دکترای دارو سازی، معاونت غذا و دارو، دانشگاه علوم پزشکی سمنان، سمنان

مجید توسلی پور

کارشناس صنایع غذایی، معاونت غذا و دارو، دانشگاه علوم پزشکی سمنان، سمنان

بهروز عموزاده

کارشناس صنایع غذایی، معاونت غذا و دارو، دانشگاه علوم پزشکی سمنان، سمنان

چکیده

آفلاتوکسین ها سمومی هستند که به وسیله سه گونه قارچ آسپرژیلوس فلاوس (A.flavus) آسپرژیلوس پارازیتیکوس (A.parasiticus) و آسپرژیلوس نومیوس (A . Nomius) تولید می شوند. این سموم که بیماری آفلاتوکسیکوزیس را در حیوان های اهلی و انسان ایجاد می کنند از عوامل مهم ایجاد کننده ناهنجاری های جنینی و کارسینوژنی (تأثیر بر روی ژن سرکوب گر P53) اثرات متقابل با DNA و RNA، کاهش ترشح و تولید پروتئین ها و چربی ها و تغییرات ساختاری هسته محسوب می شوند. در این پژوهش راه های کاهش و یا نابودی کامل آفلاتوکسین ها مورد بررسی قرار گرفت که این روش ها شامل کنترل در مزرعه،کنترل آفلاتوکسین در مراحل بعد از برداشت و ذخیره سازی و تولید، تخریب بیولوژیکی آفلاتوکسین ها توسط قارچ های رشته ای، استفاده از زغال فعال، استفاده از اسید، استفاده از قلیا و..است با این حال در بکار بردن ترکیبات مختلف جهت کاهش میزان آفلاتوکسین ها در غذای دام بایستی مواردی مانند میزان کاهش سم، میزان ترکیب مورد استفاده، مدت زمان لازم جهت کاهش سم، هزینه مورد نیاز، نوع دام، میزان کاهش ترکیبات ریزمغذی و آلودگی های ایجادشده احتمالی مانند دیوکسین ها را مد نظر قرار داد. همچنین دقت در انتخاب تغذیه دام، تجهیز دامداری ها به شیوه ها ی صنعتی و مدرن، کنترل شرایط انبار داری علوفه دام ؛به خصوص کنترل رطوبت فضای انبار از کار آمد ترین وسالم ترین روش ها برای جلوگیری از سرایت آفلاتوکسین ها به دام و در نهایت انسان معرفی شد.

کلیدواژه ها

آفلاتوکسین، خوراک دام و انسان، روش های کاهش آفلاتوکسین ها، آسپرژیلوس فلاوس، آسپرژیلوس پارازیتیکوس

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.