چالش های فرهنگی- اجتماعی امنیت و توسعه پایدار در سکونتگاه های مرزی (مورد مطالعه: مرز ایران و افغانستان)

  • سال انتشار: 1399
  • محل انتشار: همایش ملی ابعاد نظری و کاربردی توسعه و امنیت پایدار مناطق مرزی با رویکرد آمایشی
  • کد COI اختصاصی: BSDCONF01_017
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 487
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سهراب عسگری

عضو علمی گروه جغرافیا، دانشگاه پیام نور تهران

معصومه چنور

دانشجوی کارشناسی ارشد آمایش سرزمین پردیس فارابی، دانشگاه تهران

فاطمه ساجدی فر

دانشجوی کارشناسی ارشد آمایش سرزمین پردیس فارابی، دانشگاه تهران

چکیده

حفظ و گسترش امنیت مرزها و مناطق مرزی دغدغه همیشگی کشورهایی است که دارای مرزهای مشترک طولانی با همسایگان خود میباشند. دیدگاه های نوین در زمینه امنیت مناطق مرزی بر استراتژی توسعه پایدار مناطق مرزی تأکید فراوان دارند. در حقیقت آنچه که میتواند امنیت مرزها را تضمین نماید توسعه پایدار مناطق مرزی است. امنیت بسترساز توسعه میباشد و از طرفی، از توسعه تأثیر می پذیرد به طوری که توسعه نیافتگی میتواند راهی برای بروز ناامنی باشد. عدم توسعه مناطق مرزی و حاشیه ای، جریان مهاجرت را از مناطق مرزی به سوی مناطق شهری و مرکزی تسریع و تشدید نموده و با خالی شدن سکونتگاه های مرزی از جمعیت و فعالیت و انباشته شدن مناطق مرکزی و شهری از جمعیت و بروز برخی مشکلات، هم مناطق مرکزی و هم مناطق مرزی با مسائل و مشکلات امنیتی مواجه میگردند.در این پژوهش که با استفاده از روش توصیفی- تحلیلی انجام شده، ضمن بررسی چالشهای فرهنگی-اجتماعی به رهاورد توسعه پایدار در مرز کشور ایران و افغانستان اشاره شده است.نتایج حاصل از این پژوهش نشان میدهد که به دلیل بی ثباتی سیاسی، اداری و اقتصادی در منطقه مرزی شرق کشور(مناطق مرزی ایران-افغانستان) پیامدهایی همچون ورود پناهندگان و آوارگان افغانی به منطقه، مهاجرت ساکنین بومی به مناطق مرکزی کشور، قاچاق و مصرف مواد مخدر، به مخاطره افتادن انسجام مذهبی و دینی و مخاطرات زیست محیطی در این منطقه شده است.

کلیدواژه ها

امنیت، شهرهای مرزی، توسعه پایدار، افغانستان

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.