تحلیلی بر نقش سیاست های دولت و مجاورت بازار بر تغییرات کارکردی و زوال محله های شهری (مطالعۀ موردی: محلۀ سیروس شهر تهران)

  • سال انتشار: 1399
  • محل انتشار: دوفصلنامه جغرافیای اجتماعی شهری، دوره: 7، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_KJUSG-7-2_013
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 409
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

عبدالرضا عزیزی فرد

دانشجوی دکتری جغرافیا و برنامه ریزی شهری، دانشگاه سیستان و بلوچستان، زاهدان، ایران

عیسی ابراهیم زاده

استاد جغرافیا و برنامه ریزی شهری، دانشگاه سیستان و بلوچستان، زاهدان، ایران

مجتبی رفیعیان

استاد شهرسازی، دانشگاه تربیت مدرس، تهران، ایران

چکیده

تبیین موضوع:هدفاین مقاله، تحلیلی بر نقش سیاست­های دولت و مجاورت بازار بر تغییرات کارکردی و زوال محله سیروس می­باشد. روش: نوع تحقیق بر اساس هدف، بنیادی- شناختی و ازلحاظ ماهیت و روش، کیفی – اکتشافی است. برای گردآوری اطلاعات از بررسی اسنادی- میدانی استفاده شده است. جامعه آماری شامل متخصصان موضوع مربوطه، ساکنین و مالکان، آژانس­های املاک و کسبه بازار می­باشند، که با استفاده از تکنیک گلوله برفی انتخاب شده­اند. با ۲۵ کارشناس مرتبط با حوزه پژوهش، ۴۲ نفر از ساکنین و ۳۸ نفر از مالکان، آژانس­های املاک و کسبه بازار مصاحبه شد. برای تحلیل داده ها از آزمون T تک نمونه ای و رگرسیون چند متغیره در نرم افزار spss استفاده گردید.   یافته‎ها: از ۷ متغیر مورد بررسی، متغیر «نحوه تملک و تخریب توسط شرکت بازآفرینی»، با ۱۶.۷ و ۸۳.۳ درصد فراوانی به ترتیب در طیف زیاد و خیلی زیاد بر اساس نظر پاسخگویان، از بالاترین سطح اثرگذاری در زوال محله برخوردار بوده است. مولفه­های «ورود بازار و تغییر کاربری» و «صرفه­جویی ناشی از تجمیع و مجاورت» به ترتیب در رتبه­های دوم و سوم اثرگذاری و مداخله در زوال محله قرار دارند. مولفه­های انباشت ، ترغیب مالکان، رانت و اعیان­سازی، به ترتیب اهمیت تأثیر بر زوال محله، در رتبه­های بعدی قرار گرفتند. نتایج: با وجود طرح­های متعددی که برای محله سیروس تهیه شده، محله مذکور از نظر فیزیکی و اجتماعی مورد غفلت واقع شده، به طوری­که، برهم­کنش دو نیروی دولت­و بازار با داشتن ابزار سیاست­واقتصاد، به­زوال تدریجی سکونت، منجر شده است.

کلیدواژه ها

سیاست‌های دولت, مجاورت بازار, زوال محله‌های شهری, محله سیروس

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.