مقایسه مدلهای تجربی در برآورد نرخ نفوذ در پوشش خاک مناطق کارستی دلی بجک سپیدار،کهگیلویه و بویر احمد

  • سال انتشار: 1389
  • محل انتشار: نخستین کنفرانس پژوهشهای کاربردی منابع آب ایران
  • کد COI اختصاصی: INCWR01_187
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 1436
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

حمیدرضا ناصری

دانشیار دانشگاه شهید بهشتی

رسول پرهمت

دانشجوی کارشناسی ارشد رشته آب شناسی دانشگاه شهید بهشتی

چکیده

نفوذ شامل حرکت آب از سطح خاک به درون آن است که در مطالعات هیدرولوژی برای تخمین رواناب حاصل از بارش نقش بسیار مهمی داشته و برای مسائل طراحی به طور مؤثری کاربرد دارد. نفوذ مولفه مهمی در چرخه هیدرولوژی بوده، رواناب و الگوی تلفات خاک را در اکوسیستم های کوهستانی تحت تأثیر قرار م یدهد و اهمیت آن باعث شده است که در سال های متمادی مطالعات متعددی بر روی آن صورت گیرد. نفوذ سطحی دارای تغییرات مکانی و زمانی قابل توجهی است. دستیابی به پارامترهای روابط فیزیکی و یا نظری نفوذ به دلیل تغییرات وسیع امکان پذیر نیست و لذا نیاز به انداز هگیری های صحرایی و واسنجی این روابط است، به طوری که روابط ساده تجربی کاربرد بیشتری نسبت به روابط فیزیکی پیدا کرده اند. نفوذ آب در مناطق کارستی کمتر مورد مطالعه قرار گرفته است. حرکت آب در چنین مناطقی با سایر مناطق تفاوت دارد. برای آنکه بتوان به معادله نفوذ در این مناطق دست یافت، نیاز به مطالعات موردی زیادی است. در این تحقیق سعی شده است پدیده نفوذ در پوشش خاک یک منطقه کارستی با استفاده از نفوذ سنج استوانه مضاعف بررسی شود و ضمن به دست آوردن پارامترهای مدل های تجربی نفوذ از قبیل هورتون، کاستیاکوف، لوئیس-کاستیاکوف و فرم تجربی مدل گرین-آمپت، بهترین مدل که تطابق بالاتری با مقادیر مشاهده ای دارد، انتخاب گردد. نتایج نشان می دهد که بهترین مدل برای این مناطق مدل لوئیس-کاستیاکوف است و مدلهای کاستیاکوف و گرین-آمپت در مراتب بعدی قرار دارند. مدل هورتون نیز تطابق چندان مناسبی را با مقادیر مشاهده ای نشان نمی دهد.

کلیدواژه ها

مدل های نفوذ، کارست، نفوذ سنج، استوانه مضاعف

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.