تبیین کیفی و کمّی پدیده های فیزیکی بر اساس اصل «نسبی بودن حرکت» بدون استفاده از مفاهیم مطلق فضا و شتاب نیوتنی

  • سال انتشار: 1399
  • محل انتشار: اولین کنفرانس بین المللی علوم پایه
  • کد COI اختصاصی: FSICONF01_004
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 863
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سید سعید میراحمدی

دانشجوی دکتری، گروه فلسفه فیزیک، دانشگاه باقرالعلوم علیه السلام، قم، ایران

چکیده

نیوتن و حامیان وی با استناد به سه پدیده کلاسیکی مهم: آزمایش سطل نیوتن، تخت شدگی زمین در قطب ها و برآمدگی آن در استوا و آزمایش آونگ فوکو، بر مطلق بودن فضا و شتاب اصرار میورزند. با این وجود، مفاهیم مطلق فضا و شتاب نیوتنی از همان ابتدا توسط لایبنیتز و دیگران و بعدها توسط ارنست ماخ مورد انتقاد قرار گرفت اما هیچ یک از این منتقدان، موفق به ارائه مدلی ریاضیاتی بر اساس اصل «نسبی بودن حرکت» نشدند. اینشتین در ابتدا امیدوار بود که بتواند « نسبی بودن حرکت » منتقدان، موفق به ارائه مدلی ریاضیاتی بر اساس اصل با ارائه مدلی ریاضیاتی، به طور کامل ایده های ماخ را محقق سازد اما سرانجام در نظریه نسبیت عام، فضای مطلق و شتاب مطلق را به رسمیت شناخت. در این مقاله با رویکردی پیش نسبیتی، مدلی ریاضیاتی برای میدان گرانش بر اساس اصل «نسبی بودن حرکت» استخراج شده و توانایی آن در تبیین آزمایش سطل نیوتن، تخت شدگی زمین در قطب ها و برآمدگی آن در استوا و آزمایش آونگ فوکو بدون استفاده از مفاهیم مطلق نیوتنی مورد بررسی قرار گرفته است.

کلیدواژه ها

اصلل نسبی بودن حرکت، معادله موج، معادله واگرایی، حرکت مطلق، فضای مطلق، شتاب مطلق، اینرسی، اصل هم ارزی، آزمایش سطل نیوتن

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.