بررسی انتشار الاستیک و غیرالاستیک موج Ricker در محیط متخلخل

  • سال انتشار: 1399
  • محل انتشار: سومین کنفرانس بین المللی عمران، معماری و مدیریت توسعه شهری در ایران
  • کد COI اختصاصی: CAUM03_184
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 943
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

ساناز درزی پور

دانشجوی کارشناسی ارشد عمران-ژئوتکنیک، دانشکده فنی مهندسی گرگان، دانشگاه گلستان،

علی بیگلری

استادیار گروه مهندسی عمران، دانشکده فنی مهندسی گرگان، دانشگاه گلستان

محمد رضانیا

دانشیار گروه مهندسی، دانشگاه Warwick

چکیده

پژوهشهای بسیاری در خصوص پاسخ لرزه ای خاک انجام شده است. در این مطالعات، به دلیل قابلیت بالای موج Ricker در تحلیلهای لرزه ای اثرات مؤثر این موج برجسته شده است. در این مقاله به بررسی انتشار یک بعدی موج Ricker به روش عددی تفاضل محدود در دو حوزه رفتاری خاک الاستیک و غیرالاستیک پرداخته میشود. بدین منظور، ابتدا مختصری در خصوص مبانی معادلات انتشار موج و معادله موج ورودی Ricker توضیح داده میشود. سپس با اعمال ضریب میرایی ذاتی مختص به محیط الاستیک و غیرالاستیک نسبت میرایی در شبیه سازی مشخص میشود. ازاینپس موج Ricker در خاکی به عمق 20 m با سرعت موج برشی ثابت 300 sm2 ابتدا در بستر صلب و سپس در بستر الاستیک اعمال میشود. ازآنجایی که هدف از انجام شبیه سازیها دستیابی به نتایجی نزدیک به واقعیت است، با توجه به خطای -15% در بستر صلب و خطای -11% در بستر الاستیک، ضرورت استفاده از محیط غیرالاستیک نشان داده میشود. سپس اثرگذاری نوع بستر الاستیک و صلب در محیط الاستیک و غیرالاستیک ارزیابی میشود. زمانی که رفتار بستر الاستیک محاسبه نشود، شتاب بیشینه در محیط الاستیک حدود %211 و در محیط غیرالاستیک حدود %197 بیش ازاندازه محاسبه میشود. همچنین زمانی که رفتار بستر صلب محاسبه نشود، شتاب بیشینه در محیط الاستیک حدود %68 و در محیط غیرالاستیک حدود %66 کمتر محاسبه میشود. بر اساس این نتایج نوع بستر در محاسبه شتاب دقیق در شبیه سازیها نقش اساسی دارد. همچنین باید توجه داشت این اختلاف خطا در محیط الاستیک و غیرالاستیک تنها در خصوص اعمال موج Ricker بوده است. در واقعیت در هنگام زمین لرزه، ازدیاد در نقاط اوج منجر به افزایش اختلاف در خطا میشود و ضرورت استفاده از رفتار غیرالاستیک در شبیه سازیها مطرح میشود. در انتها بر اساس نمودارهای تنش و کرنش بیشینه نیز اثرات برجسته استفاده از محیط غیرالاستیک نشان داده میشود.

کلیدواژه ها

انتشار موج، مهندسی زلزله، لرزه شناسی محاسباتی، پاسخ ساختگاه، موج .Ricker

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.