ارزیابی عملکرد فنی زهکش های زیرزمینی مزرعه آزمایشی دانشگاه شهید چمران اهواز

  • سال انتشار: 1389
  • محل انتشار: سومین همایش ملی مدیریت شبکه های آبیاری و زهکشی
  • کد COI اختصاصی: IDNC03_317
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 1141
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سروش محرابیان

کارشناس ارشد سازمان جهاد کشاورزی استان خوزستان

عبدعلی ناصری

دانشیاریار دانشگاه شهید چمران اهواز

عبدالرحیم هوشمند

استاد یار دانشگاه شهید چمران اهواز

سیدکیومرث پژوهیده

کارشناس سازمان جهاد کشاورزی استان خوزستان

چکیده

زهکشی، با آبیاری، کنترل سیلاب، بهداشت عمومی، حفاظت محیط زیست و به ویژه حفاظت تالا بها و … ارتباط دارد .زهکشی فرآیند خارج کردن آب سطحی اضافی و مدیریت سفره آب زیرزمینی کم عمق از طریق نگهداشت و دفع آب و مدیریت ک یفیت آب برای رسیدن به منافع دلخواه اقتصادی و اجتماعی است، در حالی که محیط زیست نیز حفظ شود . بطور کلی در ایران برنامه های زهکشی بیشتر به دلیل اصلاح اراضی و یا کنترل مقدار املاح در خاک است . دراین راستا تحقیق در مزرعه آزمایشی شماره 2 دانشگاه شهید چمران اهوا ز به مساحت تقریبی 4 هکتار به اجرا درآمد . جهت بررسی عملکرد زهکش ها و نوسانات سطح ایستابی در مزرعه آزمایشی مورد مطالعه، تعداد 21 عدد چاهک جهت بررسی نوسانات سطح آب زیرزمینی و عملکرد زهکش های زیرزمینی در مزرعه آزمایشی نصب گردید . جهت ارزیابی عملکرد زهکش ها در کنترل سطح ایستابی از شاخصRGWDعمق نسبی آب زیرزمینی ) استفاده گردید . نتایج نشان داد که مقدار این شاخص در مزرعه 1/05بود که نشان دهنده عملکرد مطلوب سیستم زهکشی است . با توجه به نتایج شاخص SEI شاخص نمک خروجی) در هر سه نوبت آبیاری و در کل دوره داده برداری، که در زمان حداکثر آبیاری مزارع آزمایشی بوده، این شاخص منفی ودارای مقدار متوسط 1/28- بوده است، که این امر نشان دهنده عملکرد مناسب سیستم زهکش های زیرزمینی در خروج نمک از ناحیه ریشه می باشد.

کلیدواژه ها

زهکشی، چاهک مشاهدهای، شاخص SEIشاخصRGWDپیک آبیاری

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.