جلوگیری از فرسایش دیواره رودخانه ها با تثبیت سواحل به روش غیرمستقیم
- سال انتشار: 1389
- محل انتشار: سومین همایش ملی مدیریت شبکه های آبیاری و زهکشی
- کد COI اختصاصی: IDNC03_261
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 1535
نویسندگان
استادیار و عضو هیات علمی دانشگاه آزاد اسلامی واحد رودهن،
عضو هیات علمی دانشکده مهندسی عمران دانشگاه صنعتی خواجه نصیر طوسی
عضو هیات علمی مرکز تحقیقات حفاظت خاک و آبخیزداری کشور
کارشناسارشد شرکتمدیریتمنابعآب ایران
چکیده
فرسایش دیواره رودخانهها باعث بروز خسارات زیادی در زمینهای اطراف رودخانه و سازهها شده و به این ترتیب از پتانسیل زمینهای قابل استفاده اطراف رودخانهها میکاهد. اگر جنس مصالح دیوارهها ریزدانه غیرچسبنده باشد در اثر برخورد امواج با دیوارهها فرسایش سطحی به وقوع میپیوندد. در حالتی که مصالح دیوارهها انواعی از مصالح فوق باشند بالا آمدن سطح آب زیرزمینی و زهکشی آب از دیوارهها به سمت رودخانه، ذرات ریز را شسته، باعث ریزش ذرات درشت بالایی میشود. یکی از راهحلهای متداول جهت جلوگیری از فرسایش دیوارهها تثبیت سواحل به روش غیرمستقیم است. در روش غیرمستقیم، تثبیت سواحل توسط احداث سازههای عرضی یا آبشکن که اپی نامیده میشود در طول ساحل فرسایشپذیر انجام میگیرد. در این روش یک سری آبشکن به طور متوالی و عمود بر مسیر جریان رودخانه ساخته میشوند. سرعت آب هنگام برخورد با اپیها کم شده و جریان پس از چرخش به آبشکن بعدی برخورد میکند و بدینوسیله نیروی فرسایش آب مستهلک میشود از طرفی به علت کم شدن سرعت آب، رسوبات حل شده توسط رودخانه بین هر جفت از اپیها ته نشین شده و به مرور زمان فواصل بین اپیها با این رسوبات پر میشود. بر اساس مشاهدات میتوان گفت که: با ایجاد آ بشکن در رودخانه یک مقطع تنگشدگی ایجاد می شود، که بررسی این موضوع به هیدرولیک جریان در مقاطع تنگشده برمی گردد. استفاده از آب شکن باعث دور شدن جریان از کناره رودخانه می شود. بیشترین عمق آب شستگی همواره متعلق به آ بشکن اول بود و آ بشکن دوم بعد از اولین آب شکن دارای بیشترین آب شستگی بودکلیدواژه ها
اپی، فرسایش کناره، سازه تثبیتکننده، آب شستگی، رسوبمقالات مرتبط جدید
اطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.