نقش و مفهوم درونگرایی در شهرسازی اسلامی
- سال انتشار: 1399
- محل انتشار: اولین کنفرانس ملی فناوری های نوین در مهندسی معماری و شهرسازی ایران
- کد COI اختصاصی: UVCONF01_048
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 447
نویسندگان
چکیده
موضوع درونگرایی به عوان یکی از شاخص ترین ویژگی هاي منتسب به اسلام می باشد.اگر بخواهیم یک ویژگی مشترك بین تمام رویکردهایی که در مطالعات معماري اسلامی وجود دارد ذکر کنیم درونگرایی مسلما اولین گزینه هاست. جوامع اسلامی داراي احساس عمیق پوشیدگی و خلوت شخصی هستند که در معماري سنتی آنان بازتاب می یابد، به نحوي که خانه ها، چهره اي اندرونی و باطنیدارند، حجب و پوشیدگی خانه مسلمان , تقسیم بندي مشخص حیطه هاي اندرونی و بیرونی در شهرهاي اسلامی یکی از جذاب ترین ویژگی شهرهاي اسلامی است. درونگرایی یکی از شاخص هاي معماري شهر اسلامی و حیاط یکی از عناصر تشکیل دهنده درونگرایی است بطوری که بافت شهرهاي اسلامی مجموعه اي از خانه هاي شهري را تشکیل می دهند که اطراف حیاط بنا شده اند امروزه با حذف حیاط از معماري خانه هاي مسکونی و ایجاد ارتباط مستقیم و بدون وقفه بین فضاي درون با برون در طرح هاي جدید آپارتمانی و نادیده گرفتن مراتب عبور از فضاهاي گوناگون، نقش و کارکرد حیاط که ضمن تقلیل خستگی ها و نگرانی هاي روزانه، تلطیف روحیه و روان را بلافاصله در بدو ورود به آن موجب می شد، از بین رفته است علاوه بر آنکه انسان را بی توجه به طبیعت و پیرامون خود کرد حرمت خانه را نیز دستخوش ناامنی روانی ، عدم آسایش و آرامش و مشکلات ناشی از بیرون خانه کرد. گسترش شهر و شهرنشینی در نتیجه انقلاب صنعتی و تحولات ناشی از آن و به دنبال آن فرایند شهر نشینی مدرن الگوي متفاوتی را از نظر مسکن و خانه سازي در پیش روي انسان معاصر قرار داده استکلیدواژه ها
درونگرایی، سلسله مراتب ، محرمیت،شهر اسلامی ، معماری اسلامیمقالات مرتبط جدید
- راهکارهای طراحی مسیر میدان امام حسین (ع) تا خیابان سبلان با رویکرد پیاده محوری
- واکاوی فضایی زیست پذیری شهری با رویکرد توسعه پایدار (مورد مطالعه: شهر رشت)
- تلاقی برنامه ریزی شهری و ورزش همگانی: تحلیل نظری و رویکردهای نوین
- پیوند مکان سوم و خلاقیت در طراحی فضاهای شهری
- تاثیر تنش های زیستی و غیر زیستی بر درختان شهری
اطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.