بررسی تاثیر متغیرهای فردی و متغیر خودکارآمدی بر رشد هوش فرهنگی کارکنان( مورد مطالعه: بانک تجارت)
- سال انتشار: 1399
- محل انتشار: سومین همایش سراسری علم و فناوری هزاره سوم اقتصاد،مدیریت و حسابداری ایران
- کد COI اختصاصی: TCCONF03_061
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 639
نویسندگان
کارشناس ارشد مدیریت منابع انسانی دانشیار و عضو هیئت علمی دانشکده مدیریت دانشگاه آزاد اسلامی واحد تهران مرکز
مقطع کارشناسی ارشد دانشکده مدیریت دانشگاه آزاد اسلامی واحد تهران مرکز
چکیده
پایین بودن یا نبودن هوش فرهنگی در عصر حاضر، برای همه سازمان ها از جمله بانک ها، مشکلاتی را در پی خواهد داشت که نتیجه ی نهایی آن، عقب افتادن از صحنه ی رقابت خواهد بود. تحقیق حاضر با هدف تعیین تاثیر متغیرهای فردی و خودکارآمدی بر رشد هوش فرهنگی کارکنان بانک تجارت صورت گرفته است. تحقیق از نوع هدف کاربردی و از نظر روش پیمایشی به حساب می آید. جامعه آماری این تحقیق، کارکنان شعب غرب و مرکز بانک تجارت شهر تهران می باشد که تعداد کل آنها600 نفر می باشند و نمونه این پژوهش تعداد 234 نفر که به روش نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب شده اند. در پژوهش حاضر از روش میدانی و از پرسشنامه به عنوان ابزار جمع آوری داده ها استفاده شده است.به منظور تحلیل داده ها و آزمون فرضیه های پژوهش از آمار استنباطی، پارامتریک رگرسیون خطی و از نرم افزار Spss استفاده شده است. یافه های پژوهش نشان می دهد که متغیرهای فردی بر رشد و تقویت هوش فرهنگی کارکنان بانک تاثیر دارند. از سویی دیگر نیز متغیر خودکارآمدی به دلیل به اینکه سطح معنی داری بیشتر از 0,05 دارد تاثیر معنی داری بر رشد هوش فرهنگی کارکنان بانک ندارد. با توجه به یافته های بدست آمده نتیجه می گیریم که با الگو قراردادن پیشرفت ها و موفقیت های دیگران در محیط اجتماعی و همینطور تقویت درک خودکارآمدی کارکنان جامعه آماری در محیط های چند فرهنگی می توان انگیزه ی افراد را در خصوص کسب دانش از فرهنگ های دیگر و رفتار هوشمندانه تر افزایش داد که در واقع همان سطح هوش فرهنگی است.کلیدواژه ها
هوش فرهنگی، رشد هوش فرهنگی، خودکارآمدی عمومی، متغیرهای فردی.مقالات مرتبط جدید
- تاثیر رهبری تحول آفرین بر عملکرد سازمانی و انگیزه کارکنان در مجتمع فولاد غدیر نی ریز
- بررسی تاثیر اخلاق حرفه ای کارکنان فروش بر اعتماد مشتری و عملکرد فروش (مطالعه موردی: فروشگاه های زنجیره ای شهر تهران)
- بررسی و تحلیل علل شکست و موفقیت استارت آپ ها در کشور ایران
- تاثیر ترومای خانوادگی بر سلامت روان اعضای خانواده و نسل های بعدی
- رابطه بین کیفیت زندگی و سبک های مقابله با استرس در مراقبین بیماران روانی با شدت بیماری
اطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.