بررسی اثر جریان های زیر سطحی در وقوع زمین لغزش های سطحی

  • سال انتشار: 1390
  • محل انتشار: هفتمین همایش ملی علوم و مهندسی آبخیزداری ایران
  • کد COI اختصاصی: WATERSHED07_111
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 1281
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

علی طالبی

استادیار دانشکده منابع طبیعی، دانشگاه یزد

چکیده

عکس العمل هیدرولوژیکی یک دامنه نسبت به بارندگی باعث ارتباط متقابل منطقه اشباع-غیراشباع شده که معمولا منجر به بالا آمدن سطح آب در دامنه می شود. از طرفی، دامنه ها دارای اشکال سه بعدی پیچیده هستند که توسط شکل پلان، انحنای کف و عمق خاک مشخص می شوند. از آنجا که عکس العمل دینامیکی یک دامنه قویا بستگی به شکل پلان، انحنای شیب کف و زاویه شیب دارد، یک مدل سه بعدی دینامیکی هیدرولوژی دامنه جهت بررسی تغییرات جریان های زیرسطحی مورد نیاز می با شد. در این تحقیق، جهت بررسی اثر جریان های زیر سطحی در وقوع زمین لغزش های سطحی روش پایداری شیب بی نهایت با مدلHSBترکیب شده است. مدلHSBبر مبنای معادلات پیوستگی و دارسی در دوره های ذخیره سازی در طول دامنه بیان می شود. مدل حاضر از سه قسمت تشکیل شده است: یک مدل توپوگرافی مفهومی سه بعدی پوشش سطح خاک، یک مدل هیدرولوژیکی دینامیکی برای جریان زیرسطحی کم عمق و عمق سطح آب زیرزمینی (مدل ) و روش پایداری شیب بی نهایت بر مبنای قانون شکست موهر- کلمب . نتایج حاصل از مدل نشان داد که بعد از مدت معین بارش، دامنه های همگرا با پروفیل مقعر و مستقیم، ناپایداری بیشتری نسبت به دیگر دامنه ها دارد، در حالی که دامنه های محدب بعد از بارندگی شدید پایدار باقی می مانند. بعلاوه بررسی ارتباط بین جریان زیرسطحی و پایداری دامنه ها، نشان می دهد که حداقل ضریب ایمنیFS) همزمان با حداکثر سرعت جریان زیر سطحی اتفاق می افتد. در حقیقت، با افزایش جریان زیرسطحی پایداری برای همه انواع دامنه ها، کاهش می یابد.

کلیدواژه ها

جریان های زیر سطحی، زمین لغزش های سطحی، دامنههای مرکب

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.