گزارش نهایی پروژه تحقیقاتی کاربرد نشانگرهای ریزماهواره جهت شناسایی و ثبت ارقام انگور

  • سال انتشار: 1390
  • محل انتشار: سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی
  • کد COI اختصاصی: R-1093377
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 375
دانلود فایل این طرح

نویسندگان

سید ابوالقاسم محمدی

سید حسین جمالی

محمدعلی نجاتیان

امیر عونی کهنمویی

عبدالرضا کاوند

وحیده رضوی اهری

لیلا صادقی

زهرا طاهرنژاد

حامد دولتی بانه

سیامک علوی نیا

غلامرضا اصدقی

چکیده

برای تهیه شناسنامه مولکولی و کلید شناسایی برای ‮‭12‬ رقم تجاری انگور، نمونه برگی از ‮‭79‬ درخت شامل 5 تا ‮‭10‬ کلون از هر رقم کشت شده در ایستگاهصهای تحقیقاتی ارومیه و تاکستان تهیه شد. استخراج ‭DNA ‬به روش ‭CTAB ‬انجام و کمیت و کیفیت نمونهصها با استفاده از اسپکتروفتومتر و الکتروفورز ژل آگارز ‮‭0/8‬ درصد تعیین گردید. ارزیابی مقدماتی نمونهصها براساس ‮‭47‬ جفت آغازگر انجام و در نهایت ‮‭20‬ جفت آغازگر چند شکل با الگوی نواری تکرارپذیر برای تهیه کلید شناسایی ارقام استفاده شدند. تعداد الل تکثیری در هر جایگاه از دو ‭(VVIB‬‮‭19‬ و ‭ISV‬3) تا ‮‭15‬ ‭(ISV‬4) متغیر بود. برای تعیین قدرت تمایز نشانگرها، گروهصبندی ارقام براساس دادهصهای هر نشانگر و با استفاده از تجزیه خوشه ای انجام شد. در بین نشانگرها، ‭ISV‬4 بیشترین قدرت تفکیک ارقام را داشت و توانست الگوی نواری اختصاصی برای هشت رقم خوشناو، پیکانی کاشمر، فخری، یاقوتی، شصت عروس، میش پستان، شاهرودی و ریش بابا قرمز ژنوتیپ ایجاد کند. جهت شناسایی ترکیب نشانگری متمایزکننده، گروهصبندی ارقام با استفاده ترکیبات نشانگری مختلف انجام شد که گروهصبندی با استفاده از دو نشانگر ‭ISV‬4 و ‭ISV‬3 توانست کلیه ارقام بغیر از بیدانه قرمز و سفید را از یکدیگر تفکیک نماید. مقایسه دو به دوی الگوی نواری ارقام در جایگاهصهای ریزماهواره نشان داد که رقم میشصپستان با تفاوت در ‮‭13‬ از ‮‭20‬ جایگاه با ارقام شاهرودی و فخری بیشترین الل و یا ژنوتیپ متفاوت را داشت. جفت ارقام عسگری-شاهرودی و میش پستان-ریش باباقرمز نیز در ‮‭12‬ جایگاه الگوی نشانگری متفاوت نشان دادند. ارقام بیدانه قرمز و سفید در کلیه جایگاهصهای ریزماهواره مشابه بودند و رقم ریش باباقرمز نیز با ارقام بیدانه قرمز و سفید فقط در دو نشانگر تفاوت داشت. کلمات کلیدی: انگور، بارکد، ریزماهواره، شناسنامه مولکولی

کلیدواژه ها

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.