اصلاح خاک های آلوده به فلزات سنگین استان خوزستان با روش های شیمیایی
- سال انتشار: 1391
- محل انتشار: سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی
- کد COI اختصاصی: R-1093050
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 359
نویسندگان
چکیده
قابلیت استفاده فلزات سنکین در خاکهای آلوده می تواند با اضافه کردن اصلاح کننده ها به خاکهای آلوده کاهش یابد. در این مطالعه کارایی سوپر فسفات تریپل، خاک فسفات، کمپوست و زیولیت بعنوان عوامل تثبیت کننده کادمیم، سرب، نیکل و مس با استفاده از عصاره گیرهای منفرد ( مانند آب، نیترات کلسیم 0/1 نرمال و DTPA با 3.7 05.0=pH)، عصاره گیری متوالی و آزمایشهای گلدانی در یک خاک اسیدی و سه خاک قلیایی مورد ارزیابی قرار گرفت. نتایج این مطالعه نشان داد که اضافه کردن سوپرفسفات تریپل بطور معنی داری سرب و کادمیم قابل استخراج با DTPA را به ترتیب 40/0-70/04 درصد و 10/0-29/0 درصد کاهش داد ولی استفاده از سوپر فسفات در خاک گلستان و آ-غربی مقدار نیکل قابل استخراج با DTPA را به ترتیب 380 و 671 درصد افزایش داد و در خاکهای رضوانشهر و مسجد سلیمان اثر معنی داری نداشت. اثر سوپر فسفات تریپل بر مس قابل استخراج با DTPA در خاکهای مختلف متفاوت بود. کمپوست، زیولیت و خاک فسفات اثر معنی داری بر کادمیم و سرب قابل استخراج با DTPA ( به اسثتثنای خاک اسیدی که باعث افزایش معنی دار سرب شدند) نداشتند و اثر این اصلاح کننده ها بر نیکل و مس قابل استخراج با DTPA در خاکهای مختلف متفاوت بود. نتایج حاصل از عصاره گیری متوالی نشان داد که استفاده از سوپر فسفات تریپل باعث کاهش قابل ملاحظه کادمیم و سرب در جز تبادلی گردید و سبب شد که شکلهای متحرک کادمیم و سرب به طرف شکلهایی ازکادمیم و سرب که پایداری بیشتری دارند(مانند پیوند شده با آهن- منگنز و باقیمانده) شیفت پیدا کند. بطور عکس اضافه کردن سوپر فسفات تریپل باعث کاهش نیکل در جز باقیمانده و افزایش آن در جز تبادلی گردید. در مقایسه با شاهد، اضافه کردن سوپرفسات تریپل غلظت سرب (57 -99 درصد، میانگین 88 درصد) و کادمیم (54-80 درصد، میانگین 66 درصد; به استثنای خاک اسیدی که تفاوت معنی دار نبود) و مس ( 18-67 درصد، میانگین 35 درصد; به استثنای خاک اسیدی با 6 درصد افزایش) را در گیاه گندم کاهش داد و در مقابل اضافه کردن سوپر فسفات تریپل غلظت نیکل در گیاه گندم را در سه خاک رضوانشهر، گلستان و آ-غرب به ترتیب ،156 6 و 163 درصد افزایش و در خاک مسجد سلیمان 71 درصد کاهش داد. کمپوست و خاک فسفات غلظت نیکل در اندام هوایی گیاه گندم را بطور معنی داری کاهش دادند. نتایج این تحقیق نشان داد که سوپر فسفات تریپل یک اصلاح کننده کارا در غیر متحرک کردن کادمیم و سرب می باشد ولی در مورد نیکل ممکن است اثر آن بخصوص در خاکهای با مواد آلی بالا کاملا عکس باشد. بنابراین در مواردی که مخلوطی از آلودگی ها با رفتار ژیوشیمایی متفاوت وجود دارد بایستی توجه ویژه ای صورت گیرد. واژه های کلیدی: کادمیم، سرب، نیکل، مس، اصلاح کننده ها، غیر متحرک کردن، جذب فلزات سنگینکلیدواژه ها
اطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.