ارزیابی مقدماتی صفات کمی و کیفی کلون های حاصل از هیبرید بذر حقیقی سیب زمینی‭67/HPS-II ‬و ‭295-BSS ‬در منطقه اردبیل

  • سال انتشار: 1391
  • محل انتشار: سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی
  • کد COI اختصاصی: R-1092980
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 205
دانلود فایل این طرح

نویسندگان

حسن حسن آبادی

امیراصلان حسین زاده

رئوف محمدی

داود حسن پناه

چکیده

این پژوهش جهت دستیابی به هیبریدهای مناسب از نظر صفات زراعی، بازارپسندی و سازگار با شرایط اقلیمی منطقه اردبیل، به مدت سه سال در ایستگاه تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی اردبیل اجرا شد. در سال اول بررسی مزرعه ای (سال ‮‭1389‬) که این مرحله ارزیابی تک بوته ها بود، تعداد ‮‭2500‬ کلون سیب زمینی انتخابی از دو جمعیت اصلاحی (‮‭295‬‭-BSS ‬و(‮‭67‬‭/HPS-II‬، با تراکم ‮‭75‬ا‮‭25‬ سانتی متر کشت و پس از بررسی از نظر صفات جذابیت ظاهری غده، عملکرد تک بوته، عمق چشم، طول استولون، یکنواختی غده، رنگ پوست غده، تعداد و اندازه غده، تعداد ‮‭944‬ کلون انتخاب شد. در سال دوم بررسی مزرعه ای (سال ‮‭1390‬) تک بوته های انتخابی، بدون تکرار بر روی یک خط با تراکم ‮‭75‬ا‮‭25‬ سانتی متر کشت شده و با شاهد آزمایش (رقم آگریا) مقایسه گردید. در این سال کلون ها برای صفاتی نظیر پوشش شاخ و برگ، بلوغ، اندازه غده، یکنواختی، وضع ظاهری غده، رشد ثانویه و عملکرد غده مورد ارزیابی قرار گرفتند و در نهایت تعداد ‮‭250‬ کلون انتخاب شد. کلون های انتخابی دارای وزن غده در بوته ‮‭700-2500‬ گرم و تعداد غده در بوته ‮‭6-18‬ عدد بودند. در سال سوم (‮‭1391‬) کلون های انتخابی از سال ،‮‭1390‬ در روی دو پشته به طول ‮‭4/5‬ متر با ارقام آگریا، ساوالان، ساتینا، کایزر، لوکا، فونتانه و اسپیریت (به عنوان شاهد) کشت شدند. در طی دوره رشد و پس از برداشت صفات پوشش سبز، تعداد روز تا غده زایی و رسیدگی، تعداد ساقه اصلی در بوته، ارتفاع بوته، رنگ پوست وگوشت غده، یکنواختی غده، عمق چشم، تعداد و وزن غده در بوته و عملکرد غده اندازه گیری شد. نتایج تجزیه واریانس صفات مورد مطالعه براساس طرح آماری آگمنت نشان داد که از لحاظ صفات عملکرد غده، تعداد و وزن غده در بوته بین میانگین کلون ها و ارقام (شاهد) اختلاف معنی داری وجود دارد. در نهایت تعداد ‮‭32‬ کلون پرمحصول که دارای رنگ گوشت غده زرد، رنگ پوست غده زرد روشن، عدم بدشکلی، حفره ای و شکاف های رشد خیلی کم، پوشش خوب، سیاه شدن گوشت غده کم، عمق چشم سطحی، شکل غده گرد تخم مرغی، یکنواختی غده بیشتر، غده زایی دیرتر، ارتفاع بوته و تعداد ساقه اصلی در بوته بیشتر بودند، برای بررسی در آزمایش مقدماتی انتخاب شدند. کلمات کلیدی: سیب زمینی، تنوع ژنتیکی، کلون، انتخاب

کلیدواژه ها

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.