بررسی رابطه بین فرسایش خاک با وضعیت مراتع کوهستانی البرز شمالی مطالعه موردی مراتع ییلاقی جواهرده رامسر

  • سال انتشار: 1385
  • محل انتشار: همایش منابع طبیعی و توسعه پایدار در عرصه های جنوبی دریای خزر
  • کد COI اختصاصی: CNRSDCS01_029
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 2744
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

محمدحسن جوری

مربی گروه منابع طبیعی دانشگاه آزاد اسلامی واحد نور

وحید رحیمی کاکرودی

دانشجوی رشته گیاهان دارویی و زینتی، دانشگاه جامع علمی کاربردی تنکابن.

چکیده

فرسایش خاک به عنوان یک عامل تهدید کننده برای منابع آب و خاک در حوزه های آبخیز محسوب می شود . پوشش زنده گیاهی، مطمئن ترین حالتی است که باعث جلوگیری از این نوع فرسایش خواهد شد . از آنجاکه پوشش رابطه تنگاتنگی با وضعیت مرتع دارد، لذا به منظور بررسی فرسایش خاک با وضعیت مرتع، مراتع کوهستانی البرز شمالی واقع در جواهرده انتخاب شد . جهت انجام مطالعه میدانی، ابتدا مناطق هدف، در روی نقشه های توپوگرافی و نیز کنترل زمینی تفکیک و تعیین شدند . بر روی دو دامنه شمال غربی و شمال شرقی، دو تیپ بوته ای و گراس تفکیک شد . به لحاظ ارتفاع و درجه شیب دامنه ها، هر دو جهت تقریباً یکسان بوده است . وضعیت مرتع توسط روش دابن مایر و فرسایش خاک توسط روشPSIACتجربی مورد ارزیابی قرار گرفت . داده های بدست آمده توسط رگرسیون چند متغیره و نیز مقایسه میانگین ها با روشANOVAدر محیطSPSS انجام شد. نتایج نشان داد که در هر دو تیپ، بین فرسایش خاک و وضعیت مرتع، رابطه معنی داری بالایی وجود دارد . همچنین فرسایش خاک در تیپ گراس با پوشش تاجی و لاشبرگ و در تیپ بوته ای نیز با پوشش تاجی و حفاظت خاک همبستگی بالایی را نشان داده اس ت . وضعیت مرتع در تیپ گراس با درصد شیب، پوشش تاجی کل و تولید گونه های کلاس یک و در تیپ بوته ای نیز با گراس چندساله، بوته ای و پوشش یقه ای همبستگی با لایی را نشان داده است . علیرغم عدم اختلاف درجات وضعیت مرتع، اختلاف زیادی در میزان فرسایش دو تیپ مرتعی نشان داده شده است.

کلیدواژه ها

فرسایش خاک، وضعیت مرتع، مراتع کوهستانی، البرز شمالی، جواهرده

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.