بررسی عملکرد علوفه و تعیین ارزش زراعی اکوتیپ های بومی اسپرس ‭Onobrychis viciifolia Scop ‬در شرایط آبی و دیم (استان زنجان)

  • سال انتشار: 1391
  • محل انتشار: سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی
  • کد COI اختصاصی: R-1092740
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 297
دانلود فایل این طرح

نویسندگان

نورالدین لسانی

علی اشرف جعفری

محمد شجاعی

چکیده

به منظور بررسی میزان صفات زراعی، عملکرد و کیفیت علوفه و روابط بین آنها ، ‮‭40‬ ژنوتیپ اسپرس ؟؟‭Onobrychis sativa‬، در شرایط آبی و ‮‭32‬ ژنوتیپ اسپرس در شرایط دیم، در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی بمدت سه سال (‮‭1388-90‬)در ایستگاه تحقیقات کشاورزی خیرآباد زنجان مورد ارزیابی قرار گرفتند. عملکرد علوفه تر و خشک، ارتفاع بوته، نسبت برگ به ساقه و 7 صفت کیفی شامل قابلیت هضم، پروتیین خام، کربوهیدراتهای محلول در آب، خاکستر کل، فیبر خام و فیبرهای محلول در شوینده اسیدی ‭(ADF) ‬اندازه گیری شد. داده های جمع آوری شده از دو شرایط محیطی مورد تجزیه واریانس قرار گرفتند و مقایسه میانگین ژنوتیپ ها به روش دانکن انجام شد. همبستگی بین صفات تعیین و بمنظور گروه بندی ژنوتیپ ها ازتجزیه به مولفه های اصلی و تجزیه کلاستر استفاده شد. نتایج مقایسه میانگین ها نشان داد که در شرایط آبی ژنوتیپ های 5 (هریس آذربایجان شرقی)و‮‭33‬ (خوانسار اصفهان) به ترتیب با عملکرد سالیانه ‮‭7/57‬ و‮‭7/60‬تن در هکتار و در شرایط دیم، ژنوتیپ های ‮‭10‬ (مرند آذربایجان شرقی) و ‮‭12‬ (دماوند) هرکدام با عملکرد ‮‭2/25‬ تن در هکتار نسبت به سایر ژنوتیپ ها عملکرد بالا تری داشتند. از نظر صفات کیفی علوفه ژنوتیپ های ‮‭40‬ (الیگودرز3) ، ‮‭41‬ (ازنا3) 2، (گرجان اردبیل)، ‮‭17‬ ( فریدونشهر اصفهان) و ‮‭44‬ (کبوترآباد اصفهان) در محیط آبی و ‮‭19‬(ازنای لرستان)، 2 (گرجان اردبیل) ، ‮‭43‬ (اشنویه آذربایجان غربی) ، ‮‭45‬ ( آذرشهر) و ‮‭46‬ (کردستان) در محیط دیم برتری داشتند. بهترین کیفیت علوفه در ارقام پرمحصول مربوط به ‮‭26‬ (کبوترآباد اصفهان)؟؟ و ‮‭28‬ (کهلران اردبیل) و ‮‭40‬ ( الیگودرز3) بود. در شرایط آبی رابطه بین عملکرد علوفه با صفات ارتفاع گیاه و پروتیین خام بصورت پایداری مثبت و معنی دار بود درحالیکه همبستگی بین عملکرد علوفه با پروتیین خام در شرایط دیم منفی و معنی دار بود. در تجزیه کلاستر به روش ‮‭40‬ ، ‭Ward ‬ژنوتیپ در شرایط آبی و ‮‭32‬ ژنوتیپ در شرایط دیم در 3 گروه متفاوت قرار گرفتند تجزیه کلاستر بخوبی ژنوتیپ ها را از نظر عملکرد و کیفیت علوفه از هم مجزا نمود. کلمات کلیدی: اسپرس، ژنوتیپ ،عملکرد، کیفیت علوفه، دیم، آبی

کلیدواژه ها

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.