تعیین روابط اکولوژیک گونه های اقتصادی ماهیان در آب های خلیج فارس (هرمزگان، بوشهر و خوزستان)

  • سال انتشار: 1392
  • محل انتشار: سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی
  • کد COI اختصاصی: R-1092608
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 328
دانلود فایل این طرح

نویسندگان

امین الله تقوی مطلق

مهدی قدرتی شجاعی

احمدرضا هاشمی

محمدجواد شعبانی

تورج ولی نسب

آرزو وهاب نژاد

مریم حکیم الهی

غلامرضا اسکندری

عبدالرسول اسماعیلی

شهرام قاسمی

محسن نوری نژاد

یوسف میاحی

علی علوی

مهدی عوفی پور

صادق قاسمی

محمد درویشی

علی سالارپور

عباس طالب زاده

رجب خدادادی

علی مبرزی

یدا بیات

صادق آلبوعبید

چکیده

در این تحقیق اکولوژی تغذیه و پارامترهای رشد و مرگ و میر ‮‭20‬ گونه مختلف مورد بهره برداری در آب های خلیج فارس در استان های خوزستان، هرمزگان و بوشهر مطالعه شد تا روابط متقابل تغذیه ایی با تاکید بر بیولوژی عادات غذایی در درون شبکه غذایی هر گونه درک شود . بطور کلی ‮‭4130‬ از محتویات معده نمونه های مورد بررسی بر اساس روش وزنی و عددی آنالیز گردید و در حدود ‮‭40‬ آیتم غذایی شناسایی گردید. سخت پوستان و ماهیان استخوانی عمده ترین گروه اصلی طعمه ها در اغلب محتویات معده ماهی های مورد بررسی بوده اند. در این تحقیق بر اساس شباهت عادات تغذیه ای شکار و شکارچیان، 6 گروه تابعه شامل گروه ماهی های کوچک کفزی خوار، ماهی های بزرگ کفزی خوار، ماهیان ماهیخوار ، ماهیان کوچک پلانکتون خوار، ماهیان کفزی پلاژیک خوار و ماهیان کفزی زیوبنتوزخوار تشخیص داده شدند. میانگین سطوح غذایی از ‮‭2/0‬ تا ‮‭4/64‬ متنوع بود که بالاترین مقدار مربوط به ماهی حسون و کمترین مقدار مربوط به ماهی مید میباشد با توجه به اینکه میزان صید برخی گونه ها از نوسانات زیادی برخوردار بود. نرخ مرگ و میر کل از محدوده ‮‭0/45‬ در سال تا ‮‭9/5‬ در سال به ترتیب از کمترین مقدار برای زمین کن خال باله تا بیشترین مقدار برای ماهی زمین کن دم نواری متنوع بود. میزان غذای مصرفی داری رنج ‮‭1/9‬ برای ماهی سرخو با کمترین مقدار مصرف تا ‮‭89‬ برای پنجزاری ماهیان با بیشترین میزان مصرف محاسبه شد. نتایج تحقیق حاضر نشان داد ماهیان ریز نظیر بزماهی، ساردین ماهی، آنچوی (موتو ماهیان)،گیش ماهیان کوچک، سنگسر مخطط به نسبت با فراوانی بالا مانند یک کمربند باریک وسط شبکه غذایی را اشغال کرده اند. مدل حاضر نشان داد که که عمده ترین شکارچیان گروههای حد وسط شبکه غذایی شامل : ماهیان گوازیم دم رشته ای، شوریده، یال اسبی، حسون و شانک زرد باله ، زمین کن دم نواری، کفشک پرلکه و ماهی شعری معمولی میباشد. تجزیه تحلیل ده ساله (‮‭1381-90‬) روند صید گونه های مورد بررسی در خلیج فارس نشان داده است به جز برخی از گونه ها (مثل یال اسبی، سنگسرماهیان و شانک ماهیان که روند صید افزایشی است ) روند صید کاهشی است. نوسانات در جمعیت ماهیان پلاژیک و کفزی به دلیل برداشت بی رویه و تخلیه شکارچیان آنها از اکوسیستم ممکن است پیامدهای عمیقی بر پویای اکوسیستم از طریق اثر روی آبشار غذایی داشته باشد. کلمات کلیدی: سطوح غذایی ، گروه های تابعه ،شکار و شکارجی، روابط متقابل تغذیه ایی، خلیج فارس

کلیدواژه ها

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.