مطالعه عملکرد دانه و برخی از خصوصیات زراعی ژنوتیپ های گندم در شرایط دیم مزارع زارعین منطقه دیلمان (گیلان)

  • سال انتشار: 1392
  • محل انتشار: سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی
  • کد COI اختصاصی: R-1092405
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 355
دانلود فایل این طرح

نویسندگان

مهران غلامی

ایرج بنیادی

شایگان ادیبی

جواد یحیی زاده

محمد تکریمی

معرفت مصطفوی راد

امین نوبهار

عبداله میرحسینی مقدم

تیمور امینی

چکیده

در این تحقیق ‮‭13‬ لاین و رقم گندم نان زمستانه جدید از ژنوتیپ های معرفی شده توسط موسسه تحقیقات کشاورزی دیم کشور و یک رقم گندم متداول در منطقه (مروارید به عنوان شاهد) طی سال زراعی ‮‭1391-92‬ در مزرعه ای واقع در بخش دیلمان از توابع شهرستان سیاهکل در استان گیلان به صورت دیم و در قالب طرح آماری بلوک های کامل تصادفی با 3 تکرار کشت گردیدند. ژنوتیپ ها از نظر عملکرد و سایر خصوصیات زراعی مانند تعداد پنجه بارور، طول سنبله، تعداد دانه پردرسنبله، وزن هزار دانه، ارتفاع ساقه، طول دوره پر شدن دانه و درصد پروتیین دانه مورد مقایسه گرفتند. عملیات زراعی دیمکاری شامل مراحل خاک ورزی، کاشت، داشت و برداشت مطابق با عرف محل انجام گردید و از میانگین داده های هر کرت آزمایشی برای تجزیه های آماری شامل تجزیه واریانس، مقایسه میانگین ها به روش توکی، برآورد همبستگی دو به دوی صفات، تجزیه همبستگی و برآورد روابط رگرسیونی ساده و چندگانه عملکرد و اجزای آن استفاده شد. نتایج نشان داد که بین ژنوتیپ ها فقط از نظر دو صفت عملکرد دانه و وزن هزار دانه اختلاف معنی داری در سطح احتمال 1 درصد وجود داشت. مقایسه میانگین عملکرد و وزن هزار دانه ارقام به روش توکی، از بین ‮‭14‬ رقم و لاین تحت آزمایش، 3 ژنوتیپ برتر را شناسایی نمود. بیشترین همبستگی مثبت و معنی دار در این تحقیق (* ‮‭0/614‬)، بین تعداد پنجه بارور و طول دوره پر شدن دانه به دست آمد. بیشترین همبستگی منفی و معنی دار (** ‮‭0/708‬-) نیز بین وزن هزار دانه و تعداد دانه پر در سنبله به دست آمد. هم چنین بررسی روابط عملکرد و اجزای آن به کمک برآورد رگرسیون ساده و چندگانه و نیز تجزیه علیت داده ها نشان داد که به ترتیب تعداد دانه در سنبله، وزن هزار دانه و ارتفاع گیاه به طور مستقیم و تعداد پنجه بارور و طول سنبله به طور غیر مستقیم بر افزایش عملکرد دانه ارقام تحت مطالعه موثرند. واژههای کلیدی: گندم- ارقام- دیلمان- مقایسه عملکرد

کلیدواژه ها

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.