مطالعه برهم کنش منتخبی از باکتری های محرک رشد گیاه و تاثیر کاربرد آنها بر شاخص های رشد گندم در شرایط گلخانه
- سال انتشار: 1393
- محل انتشار: سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی
- کد COI اختصاصی: R-1091553
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 362
نویسندگان
چکیده
باکتریهای ریزوسفری محرک رشد گیاه، PGPR (Plant Growth Promoting Rhizobacteria) شامل گروهی از باکتری های ریزوسفری مفید میباشند که قادرند با استفاده از مکانیسمهای مختلف شاخصهای رشد گیاه را بهبود بخشیده و نهایتا منجر به افزایش عملکرد کمی و کیفی محصول شوند. باکتریهای محرک رشد گیاه شامل گونه های متعددی از باکتری های متعلق Acetobacter، Azospirillum، Azotobacter، Bacillus، Pseudomonas، Herbaspirillum و غیره می باشد. گزارشات زیادی مبنی بر اثرات مثبت کاربرد این باکتریها بصورت انفرادی بر رشد و عملکرد گیاهان مختلف وجود دارد. باکتریهای محرک رشد گیاه دارای برهمکنش های پیچیده ای با یکدیگر می باشند که قابل پیش بینی نبوده ولی در اکثر حالات اثرات متقابل مثبت (سینرژیسم) بین آنها مشاهده شده است. بدین معنی که اثر کاربرد دو یا چند سویه بر رشد گیاه بیشتر از اثر کاربرد هر یک از این سویه ها به تنهایی است. در این تحقیق سه سویه باکتری محرک رشد گیاه شامل169 Enterobacter sp (strain OF)، Microbacterium sp. (strain 40)، Pseudomonas putida (strain) که اثرات مثبت آنها در مطالعات قبلی بر روی گیاهان مختلف منجمله گندم به اثبات رسیده است مورد مطالعه قرار گرفت. بدین منظور ابتدا هر سه باکتری خالص سازی شده و سپس در محیط کشت مایع تا انتهای فاز لگاریتمی تکثیر شده و پس از شمارش جعیت، علاوه بر کشت خالص هر باکتری ترکیبات دوتایی و سه تایی از آنها با نسبت های مساوی تهیه شده و در کنار یک تیمار شاهد بدون تلقیح اثرات آنها در درصد جوانه زنی، وزن خشک گیاهچه و بنیه بذر مطالعه گردید. سپس تیمارهای فوق در محیط کشت مایع اعمال شده و بر همکنش باکتریها و جمعیت نهایی آنها در حالت انفرادی و ترکیبات دو و سه تایی بررسی گردید. در پایان تیمارهای هشت گانه فوق در یک آزمون گلخانه ای بررسی شده و اثرات تلقیح آنها بر رشد و عملکرد گندم مورد مطالعه قرار گرفت. نتایج نشان داد که هر سه باکتری به تنهایی یا در ترکیبات تهیه شده براحتی قابلیت رشد و تکثیر را دارند. در آزمون جوانه زنی باکتری میکروباکتریوم تاثیر بهتری داشت هر چند تیمار شاهد تاثیر بهتری در درصد جوانه زنی داشت. در آزمون گلخانه ای تیمارهای باکتریایی تاثیر مثبتی بر رشد و عملکرد گندم داشتند هر چند در برخی موارد این اختلافات معنی دار نشد.کلیدواژه ها
اطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.