بررسی اثر علف کش های دومنظوره برنج در کنترل علف های هرز راتون در مازندران

  • سال انتشار: 1395
  • محل انتشار: سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی
  • کد COI اختصاصی: R-1090361
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 506
دانلود فایل این طرح

نویسندگان

رضا ولی الله پور

محمد تقی کربلایی

مرتضی نورعلیزاده اطاقسرا

قنبر گرامی

حسین کیانوش

طاهره بامدادیان

چکیده

به منظور بررسی کارآیی برخی علف کش های انتخابی زراعت نشایی برنج بر کنترل علف های هرز و عملکرد برنج راتون، آزمایشی به صورت طرح بلوک های کامل تصادفی با چهار تکرار در روستای پاشاکلا از توابع شهرستان ساری در سالهای 1391 و 1392 انجام شد. تیمارهای مورد بررسی شامل کاربرد پس رویشی شش نوع علف کش شامل: 1- آنیلوفوس+ اتوکسی سولفورون (3 لیتر در هکتار)، 2- بوتاکلر (3 لیتر در هکتار) + سینوسولفورون (100 گرم در هکتار)، 3- بن سولفورون متیل (75 گرم در هکتار) + بوتاکلر (3 لیتر در هکتار)، 4- بوتاکلر (3 لیتر در هکتار)، 5- سینوسولفورون (100 گرم در هکتار)، 6- بن سولفورون متیل (75 گرم در هکتار) به همراه تیمارهای وجین دو مرحله ای و شاهد عدم کنترل علف های هرز بودند. بر اساس ارزیابی چشمی به فاصله 10، 20 و 30 روز پس از سم پاشی پس رویشی، بیشترین میزان گیاهسوزی راتون مربوط به تیمارهای بوتاکلر+ سینوسولفورون و بن سولفورون متیل+ بوتاکلر بود. از طرف دیگر بر اساس ارزیابی چشمی، تیمارهای بن سولفورون متیل+ بوتاکلر و بن سولفورون متیل با داشتن بالاترین سطح کنترل، علف های هرز را در حد کمتر از 50 درصد کنترل کردند. بعلاوه نتایج نشان داد که که علف کش های گروه سولفونیل اوره مانند بن سولفورون متیل و سینوسولفورون بیشترین کاهش تراکم و وزن خشک علف های هرز و افزایش عملکرد شلتوک را موجب شدند هرچند که این علف کشها در ابتدای فصل رشد تاثیرات خوبی را بر روی گیاه زراعی و علف های هرز نداشتند. اثرات مثبت تیمار بن سولفورون متیل+ بوتاکلر در طی فصل رشد نشان داد که اگر چه این دو علف کش از دو گروه مختلف و با نحوه عمل متفاوت هستند ولی بر روی یکدیگر اثرات تشدید کنندگی یا سینرژیستی دارند.لغات کلیدی: ارزیابی چشمی خسارت، برنج راتون، علف کش و علف هرز

کلیدواژه ها

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.