ارزیابی انرژی و بازده اقتصادی در سیستم کشاورزی حفاظتی منطقه معتدل سرد

  • سال انتشار: 1396
  • محل انتشار: سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی
  • کد COI اختصاصی: R-1067814
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 322
دانلود فایل این طرح

نویسندگان

علی اکبر مویدی

هادی خزاعی

احمد زارع فیض آبادی

شجاعت زارع

بهمن کوهستانی

علی واحدی طرقی

چکیده

با توجه به مصرف روز افزون انرژی در جهان و کاهش منابع انرژی توجه به سیستمهایی که هدر رفتن انرژی در آنها در حداقل خود قرار دارد از اهمیت خاصی برخوردار است بطوریکه کارآیی انرژی سیستمهای تولید محصولات کشاورزی یکی از شاخص های مهم کشاورزی پایدار محسوب می گردد تا محصولاتی تولید شوند که حداقل انرژی بخصوص انرژی های غیر تجدید شونده، را صرف کنند. این پروژه با هدف ارزیابی انرژی و بازده اقتصادی در سیستم کشاورزی حفاظتی با استفاده از اطلاعات حاصل از پروژه ارزیابی مدیریت بقایا و خاک ورزی حفاظتی بر کارکرد دو نظام تناوبی منطقه معتدل سرد و تاثیر آن بر عملکرد و خصوصیات زراعی محصولات سیستم تناوبی رایج و پایدار مبتنی بر گندم در دو آزمایش جداگانه به اجرا درآمد. هر آزمایش با استفاده از طرح کرت های خرد شده در قالب بلوک های کامل تصادفی و با سه تکرار در ایستگاه تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی طرق مشهد (منطقه معتدل سرد) به مدت 5 سال به اجرا در آمد. تیمارهای آزمایش عبارت بودند از: الف) شیوه های مختلف خاک ورزی در سه سطح شامل: 1- شیوه متداول خاک ورزی (شخم + دیسک + تسطیح + کاشت با بذر کار)، 2- شخم کاهش یافته (چیزل پکر یا دیسک سبک + کاشت با بذرکار) و 3- بدون شخم (کاشت مستقیم با بذرکار) در کرت های اصلی و مدیریت بقایای گیاهی در سه سطح شامل: 1- بدون بقایا، 2- حفظ 30% بقایا و 3- حفظ 60% بقایای محصولات مختلف در کرت های فرعی قرار گرفت. در اولین آزمایش سیستم تناوبی رایج این منطقه شامل گندم - ذرت – گندم – خربزه – گندم و در آزمایش دوم سیستم تناوبی پیشنهادی یا پایدار برای این منطقه شامل گندم– کلزا- گندم– شبدر– گوجه فرنگی– گندم مورد بررسی قرار گرفت. نتایج بدست آمده نشان داد که از نظر مصرف انرژی برای هر دو تناوب رایج و پایدار سهم نیروی انسانی بسیار کم بود و آب و کاه و کلش هر کدام با حدود 30 درصد بیشترین سهم را دارا بودند و ماشین آلات و کود در مرتبه بعد قرار گرفتند. در هر دو سیستم تناوب زراعی رایج و پایدار، تیمار بدون شخم و بدون بقایا بالاترین بهره وری انرژی را داشت. افزایش فعالیت های خاک ورزی از بدون شخم به متداول، در سیستم تناوب زراعی رایج کاهش بهره وری انرژی را در پی داشت، اما افزایش فعالیت های خاک ورزی از بدون شخم به حداقل شخم کمی بهره وری انرژی را افزایش داد. از نظر مزیت اقتصادی، در تناوب زراعی رایج بیشترین درآمد خالص و نرخ بازده متعلق به تیمار شخم متداول و حفظ 30% بقایای گیاهی بود در صورتیکه در نظام تناوب زراعی پایدار بیشترین درآمد و کمترین هزینه مربوط به تیمار بدون شخم و بدون بقایا بود.واژه های کلیدی: پایداری، خربزه، ذرت، شبدر، کلزا، گندم، گوجه فرنگی

کلیدواژه ها

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.