بررسی کارایی روش طیف سنج مادون قرمز نزدیک در مقایسه با روش های آزمایشگاهی متداول برای بررسی کیفیت علوفه و مواد متراکم

  • سال انتشار: 1393
  • محل انتشار: سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی
  • کد COI اختصاصی: R-1067781
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 239
دانلود فایل این طرح

نویسندگان

احمد میرهادی

علی اشرف جعفری

علیرضا آقاشاهی

ناصر تیمورنژاد

اسماعیل باغجری

علیرضا غفاری فرجه

چکیده

اسپکتروسکوپی مادون قرمز نزدیک فناوری نسبتا جدیدی است که توانایی تجزیه اجزا تشکیل دهنده خوراک و تخمین میزان مواد مغذی را دارد . این روش علاوه بر ساده بودن از دقت بالایی برخوردار بوده وتجزیه نمونه سریع انجام می پذیرد . این تحقیق به منظور بررسی کارآیی این روش ‭(NIRS ) ‬در مقایسه با روشهای رایج و متداول طراحی شده بود . در این راستا حداقل‮‭30‬ نمونه برای هر کدام از مواد علوفه ای که شامل یونجه ، شبدر، علوفه جو و بقایای ذرت دانه ای و نمونه های کنسانتره ای که شامل ذرت ، جو و گندم استفاده گردید که آماده سازی آنها در شرایط یکسان انجام شد سپس هر کدام از نمونه ها به دو بخش تقسیم شده : یک بخش برای تعیین ترکیبات شیمیایی خوراک با استفاده از روش های شیمیایی متداول شامل ماده خشک ،پروتیین خام ، ‭NDF‬،‭ADF ‬فیبر خام ، چربی خام ،خاکستر و قابلیت هضم آزمایشگاهی ، و بخش دوم برای تعیین همان ترکیبات با استفاده از روش طیف سنجی اشعه مادون قرمز نزدیک ‭(NIR) ‬مورداستفاده گرفتند . در روش ‭NIRS ‬اولین قدم کالیبراسیون دستگاه می باشد و اینکار برای صفات مورد بررسی با یک سری نمونه هایی که ترکیبات آن ها مشخص است پذیرفت و با بکار گیری روش های آماری متفاوت مانند روش رگراسیون خطی چندگانه‭( MLR) ‬، معادلات رگراسیون چند متغیره تهیه شدند و صفات فوق الذکر برای نمونه مختلف این بررسی تخمین زده شدند .مقایسه داده های ‭NIR ‬و نتایج بدست آمده از آزمایشات متداول شیمیایی نشان داد که میزان دقت برآورد صفات کیفی در نمونه ها مورد بررسی قابل اعتماد هستند و در اکثر صفات دارای همبستگی بالایی بوده اند بخصوص در خصوص شبدر و علوفه جو صادق می باشد. کلیدواژه ها: مواد خوراکی دام، اسپکتروسکوپی اشعه مادون قرمز نزدیک ‭(NIRS) ‬، ترکیبات شیمیایی

کلیدواژه ها

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.