بررسی جذب عناصر سنگین در سه گونه از جنس بید

  • سال انتشار: 1393
  • محل انتشار: سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی
  • کد COI اختصاصی: R-1067764
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 279
دانلود فایل این طرح

نویسندگان

علیرضا مدیر رحمتی

آناهیتا شریعت

محمد حسن عصاره

عباس قمری زارع

فرحزا کاظمی سعید

علی صلاحی

کامبیز بازرگان

چکیده

عناصر سنگین از جمله کادمیم، سرب، مس و روی که در نتیجه فعالیت های عمده شهری و صنعتی و کشاورزی تولید می شوند، باعث آلودگی آبها و خاک های جهان شده است. روش های سنتی برداشت عناصر سنگین از محیط، بسیار پرهزینه و اغلب ناموفق است. بنابراین، لزوم استفاده از گیاهان برای کاهش آلودگی خاک و آب ضروری است. در این پژوهش تحمل و انباشتگی عناصر سمی در ‭Salix alba‬، ‭S. acmophyll ‬و ‭ S. fragilis ‬با استفاده از آزمایشات فاکتوریل بر پایه طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار مورد بررسی قرار گرفت. در مرحله ‮‭130‬ روزگی قلمه ها، به مدت ‮‭2/5‬ ماه، ‮‭16‬ تیمار از این عناصر در سه غلظت اعمال شدند. پارامترهای فیزیولوژیکی و مورفولوژیکی شامل غلظت کربوهیدرات ها ‭(g/g ‬ماده خشک)، پرولین ‭(g/g ‬ماده خشک)، کلروفیل کل ‭(g/cm‬2 )، تراکم روزنه در دو سطح برگ، موجودی آب هر واحد برگ، درصد رطوبت نسبی برگ، سطح ویژه برگی و پتانسیل آبی، فعالیت ویژه آنزیم های پراکسیداز و سوپراکسیددیسموتاز و نیز مقدار عناصر مس، روی، کادمیم و سرب در اندام های ساقه، برگ و ریشه و سرشاخه ( در کیلوگرم وزن خشک) اندازه گیری شد. مقدار پرولین آزاد و قندهای محلول در اثر افزایش غلظت عناصر افزایش یافت. با توجه به گستره سمیت هر عنصر و تجمع عناصر در گونه ها ، هر سه گونه بید توانایی جذب روی و کادمیوم را دارند. در جذب سرب دو گونه ‭S. alba ‬و ‭S. fragilis ‬و در جذب مس گونه ‭S. acmophylla ‬موثرتر هستند. در کنار مطالعات آزمایشگاهی، مطالعه ای در مناطق آلوده بیدکاری شده سطح تهران و ورامین انجام گرفت و غلظتهای این عناصر در برگ، آب و خاک مناطق آلوده توسط دستگاه پلاسمای جفت شده القایی تعیین گردید. بر اساس نتایج حاصل، بید توان انباشتهسازی کادمیوم و روی را دارد و می توان از این گیاه جهت کاهش آلودگیهای محیط زیست استفاده نمود. کلمات کلیدی: بید، آلودگی محیط، عناصر سنگین، پارامترهای مورفولوژیکی و فیزیولوژیکی

کلیدواژه ها

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.