بررسی سازگاری و پایداری ارقام و لاین های پیشرفته گندم دوروم در آزمایشات یکنواخت سراسری مناطق معتدل دیم

  • سال انتشار: 1389
  • محل انتشار: سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی
  • کد COI اختصاصی: R-1059793
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 183
دانلود فایل این طرح

نویسندگان

رضا محمدی

محمد آرمیون

اسماعیل (صادق زاده زادحسن

ملک مسعود احمدی

نوذر بهرامی

امیر دریایی

مقصود حسنپورحسنی

رضا عباسی علی کمر

سیاوش سلیمی

رسول اسلامی

غلامرضا حبیبی

چکیده

هدف از این مطالعه تجزیه اثرات متقابل ژنوتیپ ‭x ‬محیط بر روی عملکرد دانه ‮‭22‬ لاین پیشرفته گندم دوروم و سه رقم شاهد گندم دوروم (ساجی و زردک) و گندم نان (سرداری) به منظور تعیین میزان پایداری و سازگاری لاینها و ارقام مورد بررسی با استفاده از روشهای آماری تک متغیره و چند متغیره می باشد. ژنوتیپهای مورد بررسی در ‮‭19‬ محیط شامل ایستگاه های سرارود (کرمانشاه)، شیروان چرداول (ایلام)، مراغه و شیروان (خراسان شمالی) در طی سالهای زراعی ‮‭1385 -86‬تا ‮‭1388 -89‬ در شرایط دیم و آبیاری تکمیلی مورد بررسی قرار گرفتند. نتایج تجزیه مرکب عملکرد دانه نشان داد که اختلاف معنی داری بین عملکرد دانه ژنوتیپ ها وجود دارد. بین محیطها و اثر مقابل ژنوتیپ ‭x ‬محیط نیز اختلاف آماری معنی داری در سطح احتمال %1 وجود داشت. بزرگی اثرات اصلی برای محیط، اثر متقابل ژنوتیپ ‭x ‬محیط و ژنوتیپ به ترتیب ‮‭82/9‬%، 9/%8 و 1/%2 مجموع مربعات کل بود. بزرگی اثرات محیط بیانگر متفاوت بودن محیطها بوده که باعث ایجاد اثر متقابل ژنوتیپ ‭x ‬محیط معنی دار و ایجاد تنوع در عملکرد دانه ژنوتیپ ها شده است. براساس مدل گرافیکی ‭GGE ‬بای پلات امکان گروهبندی محیطهای مورد مطالعه به گروه های مختلف که امکان سازگاری خصوصی را برای ژنوتیپها فراهم می نمایند وجود داشت. در این مطالعه محیطهای سرد (مراغه و شیروان) از محیطهای گرم (ایلام) در رتبه بندی و تعیین سازگاری ژنوتیپها کاملا" متفاوت بودند. محیطهای معتدل (کرمانشاه) امکان گروهبندی با هر یک از دو گروه محیطی سرد (مراغه و شیروان) و گرم (ایلام) را داشتند. بعبارت دیگر محیطهای مربوط به کرمانشاه در بعضی از سالها در گزینش ژنوتیپ ها مشابه محیطهای گرم و در بعضی از سالها مشابه محیطهای سرد عمل نموده است. این نتایج امکان تست اولیه ژرم پلاسم های بزرگ گندم در مناطق معتدل (کرمانشاه) و هدایت گروه های ژنوتیپی جهت ارزیابی بیشتر در محیطهای سرد (مراغه و شیروان) و گرم (ایلام) دیم کشور را تقویت می نماید. بر اساس مدل ‭GGE ‬بای پلات، ژنوتیپ های G8، G‮‭17‬، G‮‭23‬ (ساجی)، G‮‭11‬ ، G‮‭21‬ و G‮‭19‬ دارای ترکیب مناسبی از پایداری و عملکرد بودند. ژنوتیپهای G‮‭21‬،G‮‭16‬ ، G8، G‮‭23‬ (ساجی)، G‮‭17‬ دارای بیشترین سازگاری به محیطهای گرم و ژنوتیپ های G‮‭25‬(سرداری)، G‮‭24‬ (زردک)، G6 بیشترین سازگاری را به محیطهای سرد داشتند. ژنوتیپ های G‮‭20‬، G‮‭22‬ و G‮‭19‬ نیز دارای سازگاری عمومی بودند. براساس روش های آماری تک متغیره نیز ژنوتیپهای پایدار مشخص شدند. براساس پارامتر ضریب رگرسیون ‭(b) ‬ژنوتیپ های G‮‭10‬ و G‮‭17‬ پایدار، براساس واریانس انحراف از رگرسیون ‭(S‬2‭di) ‬ژنوتیپ های G‮‭13‬، G‮‭12‬، G‮‭11‬ و G‮‭14‬ پایدارترین ژنوتیپ ها، براساس اکوالانس ریک ‭(W‬2‭i) ‬ژنوتیپ های G‮‭13‬، G‮‭10‬، G‮‭11‬ و G‮‭17‬ کمترین نقش را در اثر متقابل داشتند و براساس ضریب تغییرات ‭(CV) ‬ژنوتیپ های G‮‭25‬، G‮‭24‬، G3 و G4 دارای کمترین تغییرات محیطی بودند. واژه های کلیدی: گندم دوروم ، اثرات متقابل ژنوتیپ ‭x ‬محیط، ‭GGE ‬بای پلات، پارامترهای پایداری، پایداری و سازگاری

کلیدواژه ها

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.