تعیین تغییرات شبانه روزی غلظت های کورتیزول، ایمونوگلوبولین ها و متابولیت های سرم خون گوسفند

  • سال انتشار: 1390
  • محل انتشار: سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی
  • کد COI اختصاصی: R-1059337
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 248
دانلود فایل این طرح

نویسندگان

حسن صادقی پناه

علیرضا آقاشاهی

رضا مصلحی

نادر پاپی

علی اکبر قره داغی

احمد میرهادی

فتح الله سرحدی

نادر اسدزاده

هدی جواهری بارفروش

عبدالله حسینی

فریدون امینی

محمد خاکی

علیرضا کوچکی

کمال رضوی

علیرضا غفاری قره چه

بهروز خاموشی

چکیده

بهصمنظور بررسی وجود یا عدم وجود ریتم شبانهصروزی غلظت های کورتیزول، متابولیتصها، ایمونوگلوبولینصها و آنزیمصهای سرم و سلولصهای خون گوسفند، 4 راس میش ‮‭3/5‬ساله غیرآبستن و غیرشیرده مورد آزمایش قرار گرفتند. از ساعت ‮‭12‬ روز ‮‭31‬ خرداد تا ساعت ‮‭12‬ روز 1 تیر (به مدت ‮‭24‬ ساعت) و به فواصل زمانی 2 ساعت از طریق کاتتر قرار داده شده در سیاهرگ وداج، نمونه های خون جمع آوری شدند. بهصمنظور بررسی دقیق تر برخی پارامترها، دو ساعت قبل تا دو ساعت بعد از شفق و دو ساعت قبل تا دو ساعت بعد از فلق، خونصگیری به فواصل زمانی یک ساعت انجام گردید. شمار سلول های خون ‭(CBC) ‬در خون کامل و دارای ماده ضد انعقاد و سایر پارامترها در نمونه های سرم اندازه گیری شدند. نتایج بدست آمده، وجود یک ریتم شبانهصروزی را در مورد پارامترهای کورتیزول، گلوکز، کلسترول، تری گلیسرید، اوره، کریتینین، توتال پروتیین، آلبومین، گلوبولین، نسبت گلوبولین به آلبومین، توتال ایمونوگلوبولین، کراتین فسفوکیناز، آلکالین فسفاتاز، آسپارتات آمینوترانسفراز و شمار گلبولهای قرمز خون نشان داد (‮‭0/05‬ ‭P). ‬تفاوت بین ساعات مختلف شبانه روز برای سایر پارامترها از نظر آماری معنی دار نبود (‮‭0/05‬‭< P)‬؛ هرچند در بین آنها، پارامترهایی بودند (مانند آنزیم گاماگلوتامیل ترانسفراز) که باوجود معنی دار نشدن تفاوت بین ساعات، ریتم شبانه روزی مشخص با ضریب تعیین ‭(R‬2) بالا برای تابع برازش شده داشتند. از نتایج مهم این پژوهش، پیک نیمه شب کورتیزول، کاهش ایمونوگلوبولین ها در طول شب و صبح و پیک بارز آن در عصر، همراه با تمایل سلول های سفید به افزایش عصرگاهی بود که نشاندهنده تنش کمتر و وضعیت بهتر سیستم ایمنی گوسفند (به ویژه ایمنی هومورال) در ساعات عصر می باشد. کلمات کلیدی: گوسفند، ریتم شبانه روزی، کورتیزول، ایمونوگلوبولین، متابولیت، آنزیم، سلول های خون

کلیدواژه ها

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.