بررسی کمی و کیفی اسانس گیاه ‭Thymus pubescens ‬در رویشگاه های طبیعی و شرایط مزرعه ای در استان آذربایجان شرقی

  • سال انتشار: 1391
  • محل انتشار: سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی
  • کد COI اختصاصی: R-1056653
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 232
دانلود فایل این طرح

نویسندگان

یوسف ایمانی

فاطمه سفیدکن

امیرحسین طالب پور

ناصر کاسبی

فرید نورمندموید

رسول رنگ آوران

آذر رفعتی

چکیده

به منظور اجرای طرح فوق از چهارده منطقه شناسایی شده پنج منطقه از جهات مختلف استان با ارتفاعات مختلف انتخاب گردیده و برنامه ریزی جهت انتقال بوته از این سایت ها صورت گرفت. بوته ها بعد از برداشت و کاشت در گلدان های پلاستیکی در همان محل سایت (‮‭240‬ گلدان) در اواخر فروردین ماه به کنار مزرعه در سعیدآباد منتقل شدند و فقط از منطقه سهند به دلیل شرایط خاص اقلیمی نمونه برداری در نیمه دوم خرداد انجام گرفت. بوته ها در اواخر خرداد به فواصل‮‭30‬سانتی متری از یک دیگر در هر کرت چهار ردیفی ‮‭12‬تایی به تعداد ‮‭48‬بوته در چهار تکرار کاشته شدند. نمونه برداری از عرصه های منتخب در مرحله گل دهی جهت اسانس گیری صورت گرفته و بعد از انتقال به آزمایشگاه و حذف علف های هرز همراه در سایه خشک گردیده و در محل خنک و تاریک جهت اسانس گیری نگه داری گردیدند. اسانس گیری از نمونه ها (‮‭25‬ نمونه) به روش تقطیر با آب به صورت پودر انجام گرفت. در اخر درصد وزنی اسانس ها تعیین گردیده و بعد از اب زدایی به ازمایشگاه گیاهان دارویی موسسه جهت انالیز کیفی ارسال گردیدند. نمونه های خاک برداشت شده از عرصه و مزرعه نیز در ازمایشگاه اب و خاک مرکز مورد تجزیه قرار گرفت. نتایج حاصل نشان می دهد که از بین نمونه های برداشت شده از عرصه، اسانس مربوط به منطقه سهند دارای کم ترین مقدار (‮‭0/31‬ درصد) و اسانس مربوط به منطقه ایگده لو ملکان از لحاظ کمی دارای بیش ترین مقدار (‮‭1/34‬ درصد) می باشد. در نمونه های کاشته شده نیز منطقه میشو بالاترین مقدار (‮‭2/05‬ درصد) و نمونه سهند کم ترین مقدار (‮‭0/78‬درصد) را دارا می باشند. از لحاظ کیفی نیز ترکیبات تیمول (‮‭65/6-1/7‬)، کارواکرول (‮‭82/1-3/1‬)، پارا-سیمن (‮‭7/2-1/4‬) و گاما- ترپینن (‮‭6/5-1/9‬) از ترکیب های اصلی اسانس می باشند. کلیدواژه: آویشن کرک آلود- اسانس- تقطیر با اب- آذربایجان شرقی

کلیدواژه ها

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.